Przechowywanie żywności


przechowywanie żywności

Zdrowa żywność i inne produkty, które nabywamy i przechowujemy w domu są w różnych miejscach, podlegają wielu przemianom chemicznym, fizycznym czy też biochemicznym. Przechowywanie w warunkach chłodniczych poprawia trwałość produktów, a mrożenie pozwala na zachowanie ich nawet do kilku miesięcy.

Owoce i warzywa

Przy robieniu zakupów warto dobrze przyjrzeć się czy warzywa i owoce są świeże i nieuszkodzone. Jeżeli produkt pakowany jest w jakąś folię, sprawdź czy nie wylewa się z niego coś. Przed zjedzeniem warzyw czy owoców zawsze trzeba je umyć. Nieważne czy będzie jedzone ze skórą, czy też nie. Nie myj produktów wcześniej, niż chcesz je zjeść, ponieważ zepsują się szybciej. Idealnym miejscem dla przechowywania warzyw, owoców, ziemniaków czy też buraków będzie lodówka.

Ziemniaki, kapusta, marchew, pietruszka, seler, por, jabłka czy też pomidory mogą być przechowywane w mieszkaniu nawet do miesiąca czasu. Natomiast banany i gruszki lepiej zjeść do tygodnia czasu, a truskawki, wiśnie i czereśnie góra dwa, trzy dni. Jeżeli je zamrozimy, to będą one dobre nawet do roku czasu.

przechowywanie żywności

Produkty zbożowe

Jeśli chodzi o produkty zbożowe, to chleba nie wolno przechowywać w lodówce, gdyż w niskich temperaturach chleb czerstwieje. Dzięki braku dostępu tlenu do chleba, utrzymuje się on dłużej do zjedzenia. Oczywiście dzięki zamrożeniu pieczywa, będzie ono dobre w każdym momencie. Herbatników i sucharów nie powinno się wrzucać do lodówki, natomiast ciasta, pierogi, ciasto francuskie czy pizze bez problemów można schować do zamrażalki.

Nabiał i tłuszcze

Masło, smalec czy margarynę przechowuj w lodówce. Masło powinno być dobre do tego terminu zapisanego na opakowaniu, chyba, że będzie przebywało dłuższy czas poza lodówką. Produkty nabiałowe mają bardzo krótki czas przydatności do spożycia. Jeżeli chodzi o jaja, to mogą one stać do miesiąca czasu bezpiecznie.

przechowywanie żywności

Ryby

Świeże ryby nadają się do zjedzenia tylko przez dzień, góra dwa dni. Jeżeli są one wypatroszone i oczyszczone, można trzymać je w lodówce do ośmiu miesięcy. Co do konserw, to mogą ona być przechowywane po ich otwarciu przez dwa – trzy dni, ale jedynie po przełożeniu do plastikowego pudełka.

Mięso i wędliny

Kiełbasy czy parówki można w lodówce przechowywać do czterech dni. Mięso podzielone i umieszczone w torebkach można przechowywać w zamrażalce około dwóch – trzech miesięcy.

Przygotowany posiłek, np. paella czy zupa pomidorowa, nie może stać dłużej niż 2 godziny w temperaturze pokojowej. Trzeba go albo umieścić w lodówce albo zamrozić. Zamrożone danie koniecznie trzeba zagotować lub oddsmażyć przed podaniem. Nie wolno mrozić ponownie produktów już raz zamrożonych!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes