Znakomita zupa pomidorowa z lanymi kluskami


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano
  • cukier
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • masło
  • ostra papryka mielona
  • kwaśna śmietana 18%
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka
  • szpryca lub rękaw cukierniczy

Jeśli tak jak ja jesteście fanami zupy pomidorowej ten przepis pokochacie od pierwszego spróbowania. Jest to lekka interpretacja hiszpańskiej zupy pomidorowo - paprykowej. Warto urozmaicić sobie poniedziałkowy obiad ciekawą i niebanalną wersją słynnej zupy pomidorowej.

Znakomita zupa pomidorowa z lanymi kluskami przepis

  1. Paprykę opal bardzo mocno nad palnikiem lub w piekarniku aż skórka będzie spieczona. Następnie włóż ją do miski, zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 12 minut. Po tym czasie ściągnij z papryki skórkę i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i zeszklij cebulę.
  4. Do przyrumienionej cebuli dodaj czosnek oraz paprykę.
  5. Po 2 minutach dodaj na patelnię szczyptę ostrej papryki i puszkę pomidorów. Całość duś przez 10 minut na małej mocy palnika pod przykryciem.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka i zblenduj na gładką masę. Dodaj ocet balsamiczny , bulion i wszystko gotuj 5 minut.
  7. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
  8. W osobnym garnku dokładnie wymieszaj jajka z mąką. Powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Dopraw solą z pieprzem.
  9. Masę przełóż do szprycy i powoli wyciskaj do gotującej się zupy. Uzyskasz w ten sposób kluski lane.
  10. Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.