Przepis na smażone krewetki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mrożonych surowych krewetek Black Tiger
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 150 ml wina białego półsłodkiego
  • rozmaryn
  • ½ małej papryczki chili
  • sól i pieprz
  • 2 bagietki
  • zioła prowansalskie
  • mielona chili
  • 60 g orzechów laskowych

Przepis na danie które sprawi że wasze kubki smakowe oszaleją ze szczęścia jakiego dostarczą smażone krewetki według naszego przepisu. To danie zauroczy Was na długo.

Przepis na: Przepis na smażone krewetki

  1. Krewetki rozmroź i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie obierz z pancerzyków i wytnij układ pokarmowy ( czarna żyłka która idzie wzdłuż całej krewetki ). Oczyszczone krewetki osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pancerzyki i odnóża włóż do rondla a główki wyrzuć.
  3. Paprykę pokrój w drobna kostkę, pietruszkę lekko przesiekaj, a czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W moździerzu utrzyj pietruszkę, a następnie przełóż ją do miski z krewetkami
  5. Następnie w moździerzu ugnieć posiekany czosnek, chili bez pestek i odrobinę soli. Gdy powstanie papka wlej kilka łyżek oliwy i lekko wymieszaj. Całość przelej do krewetek z pietruszką.
  6. Krewetki dopraw solą z pieprzem i pozostaw na 30 minut aby się zamarynowały.
  7. Do rondla z pancerzami wlej szklankę wody, dopraw solą pieprzem i łyżeczką rozmarynu. Postaw na palniku i na małej mocy gotuj przez 20 minut.
  8. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki masła i rozłóż krewetki. Każdą smaż ok. 1 minuty z jednej strony i zdejmij z patelni.
  9. Następnie wlej wino i dokładnie wymieszaj z pozostałymi kawałkami na patelni. Gdy alkohol wyparuje dodaj przecedzony bulion z pancerzyków.
  10. Gdy sos odrobinę się zredukuje dodaj 2 łyżki zimnego masła i obrotowym ruchem garnka wkręć je.
  11. Bagietki pokrój w kromki pod kątem i lekko posmaruj oliwą ziołami prowansalskimi i chili. Następnie je praż na rozgrzanej patelni aby stały się chrupiące.
  12. Krewetki podawaj z grzankami, polane sosem i posypane posiekanymi orzechami.