Przepis na smażone krewetki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mrożonych surowych krewetek Black Tiger
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 150 ml wina białego półsłodkiego
  • rozmaryn
  • ½ małej papryczki chili
  • sól i pieprz
  • 2 bagietki
  • zioła prowansalskie
  • mielona chili
  • 60 g orzechów laskowych

Przepis na danie które sprawi że wasze kubki smakowe oszaleją ze szczęścia jakiego dostarczą smażone krewetki według naszego przepisu. To danie zauroczy Was na długo.

Przepis na smażone krewetki przepis

  1. Krewetki rozmroź i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie obierz z pancerzyków i wytnij układ pokarmowy ( czarna żyłka która idzie wzdłuż całej krewetki ). Oczyszczone krewetki osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pancerzyki i odnóża włóż do rondla a główki wyrzuć.
  3. Paprykę pokrój w drobna kostkę, pietruszkę lekko przesiekaj, a czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W moździerzu utrzyj pietruszkę, a następnie przełóż ją do miski z krewetkami
  5. Następnie w moździerzu ugnieć posiekany czosnek, chili bez pestek i odrobinę soli. Gdy powstanie papka wlej kilka łyżek oliwy i lekko wymieszaj. Całość przelej do krewetek z pietruszką.
  6. Krewetki dopraw solą z pieprzem i pozostaw na 30 minut aby się zamarynowały.
  7. Do rondla z pancerzami wlej szklankę wody, dopraw solą pieprzem i łyżeczką rozmarynu. Postaw na palniku i na małej mocy gotuj przez 20 minut.
  8. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki masła i rozłóż krewetki. Każdą smaż ok. 1 minuty z jednej strony i zdejmij z patelni.
  9. Następnie wlej wino i dokładnie wymieszaj z pozostałymi kawałkami na patelni. Gdy alkohol wyparuje dodaj przecedzony bulion z pancerzyków.
  10. Gdy sos odrobinę się zredukuje dodaj 2 łyżki zimnego masła i obrotowym ruchem garnka wkręć je.
  11. Bagietki pokrój w kromki pod kątem i lekko posmaruj oliwą ziołami prowansalskimi i chili. Następnie je praż na rozgrzanej patelni aby stały się chrupiące.
  12. Krewetki podawaj z grzankami, polane sosem i posypane posiekanymi orzechami.