Przepis na danie które sprawi że wasze kubki smakowe oszaleją ze szczęścia jakiego dostarczą smażone krewetki według naszego przepisu. To danie zauroczy Was na długo.
Przepis na smażone krewetki przepis
Krewetki rozmroź i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie obierz z pancerzyków i wytnij układ pokarmowy ( czarna żyłka która idzie wzdłuż całej krewetki ). Oczyszczone krewetki osusz papierowym ręcznikiem.
Pancerzyki i odnóża włóż do rondla a główki wyrzuć.
Paprykę pokrój w drobna kostkę, pietruszkę lekko przesiekaj, a czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
W moździerzu utrzyj pietruszkę, a następnie przełóż ją do miski z krewetkami
Następnie w moździerzu ugnieć posiekany czosnek, chili bez pestek i odrobinę soli. Gdy powstanie papka wlej kilka łyżek oliwy i lekko wymieszaj. Całość przelej do krewetek z pietruszką.
Krewetki dopraw solą z pieprzem i pozostaw na 30 minut aby się zamarynowały.
Do rondla z pancerzami wlej szklankę wody, dopraw solą pieprzem i łyżeczką rozmarynu. Postaw na palniku i na małej mocy gotuj przez 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki masła i rozłóż krewetki. Każdą smaż ok. 1 minuty z jednej strony i zdejmij z patelni.
Następnie wlej wino i dokładnie wymieszaj z pozostałymi kawałkami na patelni. Gdy alkohol wyparuje dodaj przecedzony bulion z pancerzyków.
Gdy sos odrobinę się zredukuje dodaj 2 łyżki zimnego masła i obrotowym ruchem garnka wkręć je.
Bagietki pokrój w kromki pod kątem i lekko posmaruj oliwą ziołami prowansalskimi i chili. Następnie je praż na rozgrzanej patelni aby stały się chrupiące.
Krewetki podawaj z grzankami, polane sosem i posypane posiekanymi orzechami.
Ja mam szczescie, bo tak daleko nie musze jechac po krewetki i zawsze kupuje swieze zamiast mrozonych. Zupelnie inaczej wtedy smakuja
fabryka pomysłów
2012/11/11 09:59
świetny przepis!:) ostatnio jadłam po raz pierwszy krewetki i normalnie się zakochałam. Szkoda, że ich cena w Polsce jest tak wysoka (szczególnie na studencką kieszeń:P)
Kapitan Cook
2012/11/11 10:02
No coś o studenckiej kieszeni wiem :) Dlatego poleciałem do Norwegii za 8zł aby kupić tańsze krewetki ;)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ja mam szczescie, bo tak daleko nie musze jechac po krewetki i zawsze kupuje swieze zamiast mrozonych. Zupelnie inaczej wtedy smakuja
świetny przepis!:) ostatnio jadłam po raz pierwszy krewetki i normalnie się zakochałam. Szkoda, że ich cena w Polsce jest tak wysoka (szczególnie na studencką kieszeń:P)
No coś o studenckiej kieszeni wiem :) Dlatego poleciałem do Norwegii za 8zł aby kupić tańsze krewetki ;)