Rolady – przepis babci na rodzinny obiad


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa z indyka
  • 1 kg świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej

Porada szefa kuchni

Do krojenia fety najlepiej nadaje się ciepły, mokry nóż. Przygotuj w wysokim kubku lub szklance gorącą wodę i przy krojeniu co chwilę zanurzaj w niej ostrze noża, a krojenie będzie szło jak po maśle.

Spróbujcie naszego przepisu na roladki ze świeżym szpinakiem. Lekkość tego dania i wspaniały smak zapewnią Wam niecodziennych przeżyć kulinarnych.

Przepis na: Rolady – przepis babci na rodzinny obiad

  1. Indyka dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. następnie pokrój go na 4 równe porcje.
  2. Szpinak dokładnie opłucz i powycinaj z niego łodyżki.
  3. W garnku zagotuj wodę.
  4. Szpinak wrzuć do wrzącej wody na 5 min. Obgotowany szpinak odciśnij z wody i posiekaj na kawałki.
  5. Następnie obierz cebule i posiekaj ją w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę na złoto. Pod sam koniec dodaj czosnek i smaż całość 1 minutę.
  7. Tak podsmażoną cebulę wrzuć wraz ze szpinakiem do osobnego garnka, dodaj sól ziołową i pieprz. Całość duś przez 5 minut.
  8. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą, a następnie lekko ubij tłuczkiem i dopraw solą z pieprzem.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  10. Na rozbite mięso rozłóż farsz szpinakowy ( nie cały ) i pozawijaj jak krokiety. Obwiąż sznurkiem bawełnianym lub zepnij wykałaczkami.
  11. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż je aż staną się rumiane.
  12. Następnie umieść je w rękawie do pieczenia i podlej małą ilością wody. Następnie zepnij końce i włóż do piekarnika szwem do góry na 30 minut.
  13. Fetę pokrój w drobną kostkę.
  14. Do pozostałego szpinaku dodaj fetę i przed podaniem lekko podgrzej na patelni.
  15. Kaszę ugotuj według zaleceń na opakowaniu producenta.