Placki po węgiersku


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g karkówki
  • 300 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • smalec
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 240 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • mąka pszenna,
  • woda
  • nać pietruszki
  • kwaśna śmietana 18%

Jeśli Węgry kojarzą Wam się tylko i wyłącznie z plackami po węgiersku to świetnie trafiliście. Oczywiście kraj nad Dunajem to także świetne wino no i papryka. I to właśnie od papryki warto zacząć zmagania ze świetnym przepisem na placki po węgiersku.

Placki po węgiersku przepis

  1. Mięsa pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w drobną kostkę.
  3. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój ją w kostkę o boku 1 cm.
  4. Na rozgrzej smalec, a następnie partiami smaż na nim mięso.
  5. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklij cebulę.
  6. Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmaż przez kilkanaście sekund 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
  7. Do dużego garnka wrzuć cebulę, usmażone mięso, czosnek, przesmażoną paprykę, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką duś przez 1 godzinę na małej mocy palnika.
  8. Następnie wrzuć do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki. Po 30 minutach dodaj pozostałą część papryki.
  9. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj 2 łyżki mąki.
  10. Gdy mięso będzie miękkie, zagęść sos wlewając mąkę z wodą małymi partiami, całyczas mieszając.
  11. Całość dopraw solą i cukrem.
  12. Ziemniaki obierz ze skórki.
  13. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  14. Następnie połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a połowę na tarce z małymi oczkami.
  15. Wymieszaj ziemniaki z jajkiem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem.
  16. Dodaj 80 g mąki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  17. Na patelni rozgrzej niewielka ilość oleju i chochlą wylej porcję nie grubszą niż 0,5 cm do smażenia.
  18. Smaż z każdej strony aż staną się przyrumienione.