Gołąbki bez zawijania z włoskim sosem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g mięsa mielonego (łopatka)
  • 100 g ryżu Basmati
  • połówka małej główki kapusty
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • puszka pomidorów
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • 1 duża papryka
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • głęboka patelnia

Jeśli szukacie szybkiego i prostego przepisu na gołąbki to świetnie trafiliście. Przepis na gołąbki bez zawijania to fantastyczna alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się monotonia i długi czas przygotowywania tradycyjnej wersji "ptaszka z okienka". Jeśli dodamy do tego arcysmaczny sos włoski, otrzymujemy danie idealne.

Gołąbki bez zawijania z włoskim sosem przepis

  1. Kapustę drobno poszatkuj.
  2. W garnku zagotuj wodę a następnie ją posól. Do gotującej się wody dodaj ryż i gotuj go chwilę krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Powinien być al dente.
  3. W misce połącz ze sobą: surowe mięso, przyprawy, jajko, bułkę tartą oraz wystudzony ryż i kapustę. Mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  5. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  6. Nad rozgrzanym palnikiem intensywnie opal paprykę, aż skórka będzie mocno przypieczona. Następnie włóż ją do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą.
  7. W głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a po kilku minutach dorzuć posiekany czosnek.
  8. Paprykę obierz ze skórki i pozbądź się gniazda nasiennego. Pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię razem z marchewką.
  9. Po 5 minutach smażenia dodaj mieszankę przypraw i po chwili całość zalej pomidorami. Duś 20 minut pod przykryciem, a następnie zblenduj.
  10. Z mięsa formuj porcje gołąbków i wrzuć do gotującego się sosu na 30 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstniej dolej wody.