Ciasto bananowe


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 230 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 tabliczki śmietankowej czekolady
  • 6 łyżek śmietany 36%
  • 500 ml śmietanki 30%
  • cukier puder
  • 3 banany
  • 1/2 opakowania wiórków kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • sitko
  • papier do pieczenia
  • miska szersza od garnka
  • mikser

Przepis na walentynkowe ciasto bananowe to idealna propozycja na dzisiejszy romantyczny wieczór. Walentynki są tylko raz w roku, ale bananowca możecie przygotować w dowolnym momencie. Powiem szczerze, że nie ma nic lepszego niż połączenie bananów z czekoladą. A gdy wszystko uwieńczy chrupki kokos to mamy prawdziwe niebo na podniebieniu.

Przepis na: Ciasto bananowe

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Z białek ubij w misce sztywną pianę.
  4. Do miski dodaj cukier i wymieszaj.
  5. Żółtka zmieszaj z octem, a następnie dodaj do miski z pianą i wymieszaj.
  6. Przesiej mąkę do masy i delikatnie wymieszaj.
  7. Dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz olej i całość dokładnie wymieszaj.
  8. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią zawartość miski, a następnie włóż do piekarnika na ok. 30 minut.
  9. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika odstaw go aby przestygło.
  10. Nalej wody do garnka i zagotuj.
  11. Na garnku ułóż miskę i włóż do niej rozdrobnioną czekoladę i śmietanę 36%. Całość podgrzej i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  12. Zmieszaj w osobnym naczyniu 0,5 l wody z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru.
  13. Obierz banana i pokrój go w plastry.
  14. Przekrój biszkopt na pół i obie części pokrop sokiem z cytryny.
  15. Na jednej połówce ułóż plastry banana i polej masą czekoladową.
  16. Przykryj wszystko drugą częścią biszkoptu.
  17. W osobnej miseczce ubij śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru za pomocą miksera.
  18. Połóż bitą śmietanę na wierzch biszkopta.
  19. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć brązowy cukier i wiórki kokosowe. Całość praż na lekko brązowy kolor.
  20. Posyp biszkopta wiórkami kokosowymi.