Skrzydełka z grilla


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 15 skrzydełek
  • 120 ml oleju
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól i pieprz majeranek
  • tymianek
  • 1 duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Uwielbiam wakacje, gdyż mogę do woli wtedy pogrillować. Oprócz tradycyjnej kiełbasy oraz kaszanki kocham pieczone skrzydełka z kurczaka. Opracowana przez mnie receptura jest bardzo uniwersalna, klasyczna baza, do które można dodać, np. miód i już mamy słodką wersję. Dla fanów ostrych amerykańskich rytmów polecam sos barbecue. Zobaczcie koniecznie skrzydełka z rusztu, które podbiły podniebienia moich weekendowych gości na działce.

Skrzydełka z grilla przepis

  1. Skrzydełka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie wrzuć je do miski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę i seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do miski ze skrzydełkami dodaj olej, przyprawy i starte warzywa. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Skrzydełka marynuj najlepiej całą noc w lodówce pod przykryciem.
  5. Piecz na średnio rozgrzanych węglach ok. 1 godzinę.