Tarta gryczana z dynią
Składniki na tartę:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 mała dynia Hokkaido
- pomidorki koktajlowe
- 100 g sera feta
- 400 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma na tartę
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Przygotuj spód na tartę dzień wcześniej, aby nie tracić czasu na jego stygnięcie. A jeśli masz problem z pokrojeniem sera fety, namocz nóż w gorącej wodzie. Teraz ser powinien się kroić jak ciepłe masełko.
Tarta gryczana z dynią przepis
- Wszystkie składniki na spód tarty wymieszaj ze sobą i ugnieć.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 – 1,5 cm i wylep nim całą formę na tartę.
- Ciasto włóż do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciasto odstaw, aby wystygło.
- Dynię umyj, a następnie przekrój i usuń ze środka gniazdo nasienne. Miąższ ze skórką pokrój w kostkę ok. 1,5 – 2 cm.
- Ser pokrój w kostkę o podobnej wielkości, jak ta dyniowa.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół lub ćwiartki.
- W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną i dopraw do smaku solą z pieprzem. Możesz dodać również swoje ulubione przyprawy.
- Piekarnik rozgrzej ponownie do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Wszystkie pokrojone składniki rozłóż na upieczonym spodzie tarty i zalej mieszanką jaj ze śmietaną.
- Włóż całość do piekarnika na 20 – 25 minut.