Panna Cotta – Królowa deserów
- 250 ml tłustego mleka (najlepsze będzie prosto od krowy)
- 250 g śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 g cukru
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Sos malinowy:
- 350 g świeżych malin
- kilka łyżek cukru do smaku
TO CI SIĘ PRZYDA
- rondelek
- 4 małe miseczki lub filiżanki
Porada szefa kuchni
Jeżeli chcesz aby twój sos owocowy był gładki, przetrzyj go przez sito lub zmiksuj. Aby nadać mu niepowtarzalnego smaku, sparz skórkę cytryny, a następnie tarką z drobnymi oczkami zetrzyj wierzchnią skórkę. Rób to bardzo delikatnie. Skórkę dodaj do gotujących się składników
Panna Cotta – Królowa deserów przepis
Przygotowanie:
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, aby nią napęczniała.
- Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i mleko. Dodaj również cukier i opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
- Pod rondlem włącz palnik i ustaw na małą moc grzania. Gotuj do momentu wrzenia płynu, a następnie wyłącz palnik.
- Gdy temperatura odrobinę spadnie, dodaj do środka żelatynę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna powinna się całkiem rozpuścić
- Tak powstałą mieszanką wypełnij 4 miseczki i odstaw do wystudzenia.
- Desery przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby stężały.
- Deser przełóż na talerzyki dnem do góry.
- Aby ułatwić wyjęcie deseru, należy włożyć go do miski wypełnionej gorącą woda na ok. 10 sekund.
- Deser polej sosem owocowym i udekoruj owocami.
- Maliny podgrzewaj w małym rondelku, aż owoce się rozpadną. Kilka malin pozostaw do dekoracji.
- Dodaj cukier (do smaku), wymieszaj i zostaw do przestudzenia.
Przygotowanie sosu malinowego: