Dieta Dukana – przepis na sukces dla osób z nadwagą
Dieta Dukana jest proteinowym planem żywieniowym autorstwa francuskiego lekarza i dietetyka – doktora Pierre Dukana. Nie jest dietą ilościową, dlatego odżywiając się zgodnie z jej zasadami nigdy nie będziemy głodni. Stosując ją sumiennie mamy szansę na trwałą utratę zbędnych kilogramów bez niepożądanego efektu jojo. Jakie są jej sekrety? Na czym polega? Ile można schudnąć? Zapraszamy do lektury!
Na czym polega?
Plan składa się z czterech faz, które pełnią odmienne funkcje w procesie trwałej redukcji tkanki tłuszczowej w naszym organizmie.
Pierwszym etapem, tzw. atakiem, jest spożywanie tylko produktów wysokobiałkowych. Wachlarz możliwości jest wbrew pozorom dość pokaźny – są to przede wszystkim chude mięsa, drób, ryby, jajka i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Już po kilku dniach możemy zauważyć pierwsze efekty – spadek wagi następuje bardzo szybko. Dzieje się tak za sprawą cięższej pracy naszego organizmu, trawiącego białka. W zależności od ilości kilogramów do zrzucenia ta faza może trwać od 2 do 7 dni.
Po tym czasie do diety włączyć możemy warzywa, które ze względu na dużą zawartość błonnika, wspomogą przemianę materii. Fazę naprzemienną można stosować na dwa sposoby – 1 na 1, czyli jeden dzień czystych protein i kolejny dzień protein z warzywami lub system 5 na 5, czyli pięć dni diety proteinowej i pięć kolejnych dni diety białkowo-warzywnej. Drugi wariant rekomendujemy wytrwałym oraz osobom chcącym pozbyć się większej ilości kilogramów. II faza diety Dukana powinna trwać do momentu osiągnięcia upragnionej wagi.
Pora utrwalić wymarzoną figurę – III etap to według Dukana kluczowa faza, przygotowująca nas do jedzenia większej ilości węglowodanów. Nowe produkty wprowadzane są w ograniczonych ilościach. Są to:
1 owoc dziennie (np. jabłka, gruszki, truskawki, maliny),
2 kromki chleba pełnoziarnistego dziennie,
40 gramów żółtego sera dziennie,
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.
Dwa razy w tygodniu można przyrządzić tzw. „królewski posiłek”, czyli pełne danie z produktów dozwolonych.
Przed efektem jo-jo będzie nas chronił dzień proteinowy. Jest to jeden dzień w tygodniu, w którym spożywamy wyłącznie produkty wysokobiałkowe z I fazy diety Dukana.
Czas trwania etapu utrwalania zależy od ilości już zrzuconych kilogramów. Na każdy utracony kilogram przypada 10 dni, np. jeżeli straciliśmy 10 kilogramów, III faza utrwalania powinna trwać 100 dni.
Ostatnią przystanią Dukana jest nieograniczona czasowo stabilizacja, mogąca być naszym sposobem żywienia do końca życia. Ma za zadanie kontrolować nasze BMI oraz nie dopuścić do powrotu złych nawyków żywieniowych.
Dla kogo?
Dieta Dukana polecana jest wszystkim dorosłym i zdrowym osobom. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z jakimikolwiek dolegliwościami nerek. Kuracjusz powinien wypijać codziennie min. 1,5 l wody mineralnej oraz nie wykazywać się nadmierną aktywnością fizyczną.
Efekty
W Internecie możemy znaleźć różne opinie dotyczące tego sposobu odżywiania – jedni chwalą się utraconymi na diecie białkowej kilogramami, drudzy natomiast ostrzegają przed jej skutkami np. zakwaszonym organizmie. Z danych wynika, że na tego typu kurację decydują się osoby ze znaczną nadwagą lub otyłe – współczynnik tej grupy wykazywał utratę minimum 15 kg.
Żywiliście się już kiedyś według wskazówek doktora Pierre Dukana? Może któryś z Waszych bliskich był na tej diecie? Czekamy na Wasze opinie :)