Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą
- 1 podwójny filet z kurczaka
 - 100 g rukoli
 - ½ świeżego ananasa
 - 1 czerwona cebula
 - curry
 - słodka papryka mielona
 - oliwa lub olej do smażenia
 - sól i pieprz
 Sos
- 8 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżka octu winnego
 - 1 łyżka musztardy
 - 1 łyżka miodu
 - sól i pieprz
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- suszarka do sałaty lub papierowe ręczniki
 - pędzelek silikonowy
 - nóż
 - patelnia grillowa
 - tłuczek do mięsa
 
Porada szefa kuchni
Zamiast rukoli możesz wykorzystać ulubioną mieszankę sałat, która równie dobrze będzie się komponowała z grillowanym kurczakiem i ananasem. Pamiętaj, aby podczas obierania ananasa, wyciąć zdrewniałą część, która znajduje się w miąższu.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i rukolą przepis
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet winny, miód i musztardę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Filet z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, tak aby w każdym miejscu był równej grubości. Całość dopraw papryką, curry, solą oraz pieprzem.
 - Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i grilluj kurczaka z obu stron, aż będzie zarumieniony.
 - Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
 - Ananasa obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
 - Cebulę obierz z łupin i posiekaj w półksiężyce.
 - Na suchej patelni grillowej zarumień ananasa i cebulę.
 - Rukolę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
 - Na duży talerz lub półmisek przełóż rukolę, kurczaka, ananasa i cebulę.
 - Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
 
																											
									


			
		





Wygląda i „brzmi” smakowicie, muszę zrobić : )