Pierogi Gyoza


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ciasto na pierożki Gyoza
  • opakowanie boczniaków
  • 5 średnich pieczarek
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • średnia cebula

TO CI SIĘ PRZYDA

  • opakowane ciasta Gyoza

Porada szefa kuchni

Możesz spróbować również tradycyjnej formy przyrządzenia pierożków. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmaż je z jednej strony, a następnie dodaj wody. Dzięki temu zabiegowi woda, która paruje, jednocześnie gotuje pierożki, które będą chrupkie oraz miękkie zarazem.

Tradycyjną, polską kuchnię wszyscy znamy, a więc może tym razem przełamać świąteczne konwenanse i spróbować czegoś nowego? Pierożki z japońskiego ciasta idealnie wpasują się pomiędzy potrawy na Twoim wigilijnym stole.

Pierogi Gyoza przepis

  1. Grzyby oczyść i pokrój w paski.
  2. Cebule drobno posiekaj w kostkę, a kapustę posiekaj w drobne paski.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj cebulę z grzybami. Duś, aż cebula lekko się zeszkli.
  4. Następnie dodaj kapustę i duś jeszcze przez 5 minut.
  5. Dopraw pieprzem i solą oraz odstaw do ostygnięcia.
  6. Na silikonowej macie ułóż krążek ciasta Gyoza.
  7. Jedną łyżeczkę farszu ułóż na środku i zwilżonymi palcami zaklej pierożki.
  8. Gotuj na parze przez 15 minut.
Być może zainteresuje Cię jeszcze przepis na pierogi ruskie.