Pierogi Gyoza
- ciasto na pierożki Gyoza
- opakowanie boczniaków
- 5 średnich pieczarek
- kilka liści kapusty włoskiej
- sól i pieprz do smaku
- średnia cebula
TO CI SIĘ PRZYDA
- opakowane ciasta Gyoza
Porada szefa kuchni
Możesz spróbować również tradycyjnej formy przyrządzenia pierożków. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmaż je z jednej strony, a następnie dodaj wody. Dzięki temu zabiegowi woda, która paruje, jednocześnie gotuje pierożki, które będą chrupkie oraz miękkie zarazem.
Pierogi Gyoza przepis
- Grzyby oczyść i pokrój w paski.
- Cebule drobno posiekaj w kostkę, a kapustę posiekaj w drobne paski.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj cebulę z grzybami. Duś, aż cebula lekko się zeszkli.
- Następnie dodaj kapustę i duś jeszcze przez 5 minut.
- Dopraw pieprzem i solą oraz odstaw do ostygnięcia.
- Na silikonowej macie ułóż krążek ciasta Gyoza.
- Jedną łyżeczkę farszu ułóż na środku i zwilżonymi palcami zaklej pierożki.
- Gotuj na parze przez 15 minut.
Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami. Boczniaki lubię i z chęcią spróbuję tego przepisu. A to ciasto Gyoza jest łatwo dostępne czy raczej trudno je kupić?
Nie jadłam, a z chęcią spróbuję. Przede wszystkim ciekawi mnie to ciasto, muszę poszukać jak je zrobić albo gdzie kupić. Lubię próbować takie nowe rzeczy, zobaczymy jak wyjdzie z tymi pierożkami :)
W przyszłości mamy w planach rozwinąć nasz portal w kierunku tego typu przepisów
A do tego czasu, takie produkty bez problemu można dostać w lepszych delikatesach i sklepach typu Kuchnie Świata.
Ciasto jest łatwo dostępne. W odpowiedzi powyżej napisałem w jakich punktach można je dostać.