Placek z truskawkami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 50 gr masła do wysmarowania formy
  • 500 gr truskawek
  • 1 jajko
  • Ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 1 opakowanie sypkich drożdży (7 g)
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżka wody
  • 240 ml lekko podgrzanego mleka
  • 50 gr roztopionego masła
  • Kruszonka:

  • 12 łyżek mąki
  • 6 łyżek ciepłego masła
  • 6 łyżek cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • forma do ciasta
  • duża miska
  • stolnica
  • wałek

Mamy sam środek sezonu na truskawki. Nie potrwa on już długo, więc trzeba korzystać póki jeszcze trwa. Dla wszystkich fanów tych pysznych owoców przedstawiam przepis na placek drożdżowy z truskawkami.

Placek z truskawkami przepis

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier oraz sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
  2. Gdy ciasto nie będzie się już kleiło do ręki przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez minimum 5 minut. im dłużej tym lepiej ponieważ nabierze więcej powietrza.
  3. Zagniecione ciasto przykryj w misce oprószonej mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20 minut.
  4. Truskawki dokładnie umyj i osusz. Usuń szypułki i poprzekrawaj na pół.
  5. Blachę dokładnie wysmaruj wewnątrz masłem.
  6. Do osobnej miski wsyp składniki na kruszonkę i ucieraj do połączenia się składników. Po uzyskaniu gładkiej, plastycznej masy uformuj z ciasta kulkę i włóż ją na kilka minut do zamrażalnika.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć, rozwałkowuj i włóż do formy. Ciasto w formie ponownie przykryj i czekaj ok. 15 min, aż znowu trochę podrośnie.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  9. Na górę ciasto powkładaj kawałki truskawek.
  10. Wysmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzch
  11. Włóż ciasto do pieca na 35 minut. po wyjęciu odczekaj chwilę aby przestygło.