Pizza calzone


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • ½ kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwek
  • 500 g szpinaku w liściach – może być mrożony
  • 100 g tartego sera Mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • ściereczka
  • wałek do ciasta
  • miska

Kolejny wspaniały, prawdziwie sycylijski przepis od naszej korespondentki ze słonecznych Włoch. Ania tym razem uraczyła nas calzone, czyli ni to pierogiem, ni to pizzą.

Pizza calzone przepis

  1. Utrzyj w miseczce drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Wlej do miseczki kilka łyżek ciepłej wody i mieszaj, aż utworzy się jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, rozczyn z drożdży oraz trochę wody i mieszaj mikserem.
  4. Pod koniec mieszania dolej jeszcze 3 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiaj przez chwilę rękami.
  5. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny.
  6. Umyj liście szpinaku i osusz je.
  7. Czosnek obierz i pokrój drobno.
  8. Rozgrzej masło na patelni i dodaj czosnek oraz liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem, a następnie duś przez kilka minut, aby odparować całą wodę. Odstaw, aby ostygło
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem.
  10. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyrabiaj przez chwilę rękoma, po czym podziel na kilka części.
  11. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek i kilkakrotnie złóż i ponownie rozwałkuj, aby dostało się do niego jak najwięcej powietrza.
  12. Gotowe ciasto wałkuj na okrągłe placki. Do środka każdego z nich nałóż szpinak i ser. Złóż ciasto na pół i szczelnie zawiń rogi.
  13. Włóż do piekarnika na kilkanaście minut, aż wierzch się przyrumieni.