Ciasto krówka


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 720 ml mleka
  • 200 g margaryny
  • 35 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • Polewa:

  • 275 g krówek
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • wiórki kokosowe

TO CI SIĘ PRZYDA

  • drewniana łyżka
  • duża miska
  • mikser

Znakomite ciasto krówka, które oczaruje Waszych gości. Nie za słodkie, idealnie wyważone w swojej słodyczy. Poznajcie przepis na to cudo.

Ciasto krówka przepis

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka w dużej misce z odrobiną soku z cytryny ubij na sztywną pianę.
  2. Następnie dodaj do niej cukier i ubijaj aż kryształki nie będą wyczuwalne.
  3. Zmniejsz moc miksera i na niskich obrotach dodawaj po jednym żółtku. Całość mieszaj kilka sekund.
  4. Do masy dodaj przesianą mąkę i kakao. Dokładnie i powoli wymieszaj drewnianą łyżką ruchem od środka na zewnątrz.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
  6. Gotową masę wylej na pergamin rozłożony na blasze. Całość włóż do pieca na 30, po 10 minutach zwiększ moc do 180 stopni.
  7. Do rondla wlej 2/3 mleka i je zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj budynie wraz z mąką pszenną.
  8. Gdy mleko zawrze wlej do niego pozostałe mleko i intensywnie mieszaj przez 4 minuty, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wyłóż go następnie na duży płaski talerz, aby szybciej wystygł.
  9. Margarynę o temp. pokojowej trzyj na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Całość intensywnie mieszaj mikserem.
  10. Wychłodzony biszkopt przetnij wzdłuż na pół i wylej na jedną z połówek masę budyniową. Przykryj drugą połówką i włóż do lodówki.
  11. Do rondla wlej mleko i dodaj masło. Następnie dodaj do niego krówki i gotuj mieszając ok 8 minut na małej mocy palnika.
  12. Następnie wylej ją gorącą na wierzch biszkoptu i posyp kokosem.
  13. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.