Ciasto mega czekoladowe


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 g cukru
  • 30 ml aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g kakao w proszku
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 240 ml jogurtu naturalnego
  • 180 ml mocnej ciepłej kawy
  • Ganache:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • koszyczek malin

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sito
  • tortownica o średnicy 27 cm
  • pergamin
  • trzepaczka
  • wykałaczka

Ciasto czekoladowe, które poprawi humor każdemu w pochmurny dzień. Tak czekoladowego ciasta jeszcze nie jedliście. Jeśli jeszcze dodam, że zwieńczone jest ono czekoladowym "ganasz" i malinami to...

Przepis na: Ciasto mega czekoladowe

  1. Spód blachy wyłóż pergaminem.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C – grzałka dolna i górna.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. grzałka górna i dolna.
  4. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w dużej misce przy użyciu miksera przez około 2 minut.
  5. Gotową masę wylej do formy i piecz 45 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 20 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbij i wyjmij wykałaczkę. Jeśli jest „czysta”, to znak że jest dobre i można je wyjąć.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, w rondlu zagotuj śmietankę, a następnie zdejmij ją z palnika i przelej do miski. Dodaj do niej połamana na drobne kawałki czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  7. Do masy czekoladowej dodaj syrop malinowy i dokładnie wymieszaj
  8. Gorące ciasto wyjmij z pieca i ostudź.
  9. Następnie obkrój boki dookoła, zdejmij ring i polej wierzch czekoladowym Ganache oraz udekoruj malinami.