Pstrąg z grilla


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pstrągi
  • sól i pieprz
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • duży pęczek świeżej natki pietruszki lub świeżej kolendry

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia aluminiowa
  • ręcznik papierowy

Porada szefa kuchni

Tego pstrąga możesz upiec na kilka sposobów. Na grillu świetnie Ci się sprawdzi folia aluminiowa lub specjalny koszyk do grillowania ryb. Możesz także je przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Piekarnik również wymaga użycia folii, natomiast patelnia już nie. W piekarniku piecz w temp. 190 st. C., a po 10 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i przy rozchylonej folii pozwól aby się przyrumienił jeszcze bardziej.

Pstrąg to jeden z tych produktów, który prawdopodobnie najlepiej smakuje z grilla. Kiedy jego skórka jest chrupiąca, a wewnątrz delikatnie włukna "mięsa" odchodzą od siebie to znak że ucztę czas zacząć. Ryby dosyć żadko rzadko są wybierane na ruszt, my staramy się to zmienić i zachęcić Was do częstrzego wyboru tej potrawy.

Przepis na: Pstrąg z grilla

  1. Zioła opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij z nich pozostałą wodę
  2. Następnie drobno je posiekaj i przełóż do miseczki. Dopraw solą z pieprzem i wymieszaj z oliwą.
  3. Ryby dokładnie oczyść z zewnątrz i wewnątrz zimną, bieżącą wodą. Ostrzem noża zeskrob pozostały śluz i łuski od ogona aż do głowy.
  4. Gotowe ryby osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie natnij na skórze na krzyż po obu stronach.
  5. Pstrągi dokładnie wysmaruj z zewnątrz i w środku oliwą z ziołami.
  6. Limonkę pokrój w plasterki i rozłóż na pociętej skórze.
  7. Całość zawiń w folię aluminiową i połóz na grillu na 12 minut.
  8. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez 4 minuty.