Tagliatelle ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • ser długo dojrzewający
  • 70 g słonecznika
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietanki 30%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • cedzak
  • obieraczka do warzyw
  • sito
  • praska do czosnku

Przepis na lekkie tagliatelle ze szpinakiem wraz z podprażonym słonecznikiem oraz serem długodojrzewającym. Wspaniały pomysł na szybki lunch dla dwojga.

Tagliatelle ze szpinakiem przepis

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżkę soli.
  2. Szpinak dokładni opłucz i osusz.
  3. Cebulę obierz z łupin i osiekaj w drobną kostkę
  4. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki masła i oleju, a nim podsmaż cebulę i dopraw odrobiną soli i cukru.
  5. Gdy cebula będzie szklista wrzuć szpinak i duś 4 minuty.
  6. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smaż 30 sekund, a następnie zalej śmietanką. Duś 5 minut.
  7. Makaron ugotuj al dente czyli ok 1 minutę krócej niż jest zalecane w instrukcji na opakowaniu.
  8. Ugotowany makaron przełóż wraz z kilkoma łyżkami wody spod makaronu do szpinaku i duś danie przez 3 minuty.
  9. Na suchej patelni upraż słonecznik na rumiano.
  10. Ser pokrój na plastry przy użyciu obieraczki do warzyw.
  11. Gotowe danie rozłóż na talerze i posyp słonecznikiem oraz serem.