Szukaj przepisu

Placki ziemniaczane

45 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
Placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane
  •  placki-ziemniaczane2
  •  placki-ziemniaczane3
  •  placki-ziemniaczane2
  •  placki-ziemniaczane3
SKŁADNIKI
  • I typ, ,,plendze": 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól cukier kryształ kwaśna śmietana !II typ, wytrawne: 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 duże cebule sól 10 łyżek mąki pszennej olej

Poznajcie wszystkie sekrety placków ziemniaczanych. Od dziś zaskoczycie gości wiedzą o przynajmniej trzech popularnych wersjach placków ziemniaczanych.

sposób przygotowania

I typ (po prawej na górnym zdjęciu): zaczynamy od obrania oraz dokładnego umycia ziemniaków. Po obraniu od razu wkładamy je do miski z zimną wodą, aby nie ściemniały. Następnie pojedynczo wyjmujemy kartofle z wody, wycieramy papierowym ręcznikiem i trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszyscy posiadacze malaksera oczywiście z niego korzystają. Następnie odlewamy nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków. Dodajemy szczyptę soli oraz kilka łyżek mąki pszennej, aby powstała niezbyt gęsta masa. Ziemniaki mają tendencję do ciemnienia, ale tym się nie przejmujcie. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złotawe. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem kryształem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i od razu pałaszujemy. II typ (po lewej na górnym zdjęciu): podobnie jak wyżej, ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do miski z zimną wodą. Jednak zaczynamy od starcia na drobnych oczkach wpierw cebuli. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki nie będą ciemnieć. Po cebuli przychodzi kolej na starcie ziemniaków. Po starciu każdego egzemplarza od razu powstałą masę mieszamy z cebulą. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy 2 jajka, szczyptę soli oraz tyle mąki, aby powstała masa nie za gęsta (na pewno luźniejsza od I typu placków). Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Tego typu placki są nieco cieńsze niż powyższe, gdyż ciasto jest luźniejsze. Nadają się one świetnie do placków po węgiersku lub zbójnicku. Smacznego!

Autor przepisu:

  • poki2128

    W składnikach jest mąka ziemniaczana, a w przepisie pszenna. Którą dodać, albo kiedy użyć ziemniaczanej?

  • Kapitan Cook

    Pszenna