Guacamole


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 miękkie awokado
  • 1/2 limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • kwaśna śmietana 12%
  • 1 średni pomidor
  • chili
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • ew. kolendra

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wyciskarka do owoców
  • praska do czosnku

Przedstawiam przepis na oryginalne, meksykańskie guacamole. W największym skrócie jest to przepyszna pasta z awokado, która doskonale się sprawdza jako dip, np. do kukurydzianych nachos na spotkaniach ze znajomymi. Zaskocz ich prawdziwym, meksykańskim guacamole.

Przepis na: Guacamole

  1. Posiekaj drobno cebulę i chili. Wyciśnij sok z limonki.
  2. Obierz awokado i przekrój na pół wzdłuż. Następnie oddziel połówki i wyrzuć pestki. Awokado pokrój w kostkę, włóż do miseczki i pokrop sokiem z limonki.
  3. Całość ugniataj widelcem. Dodaj cebulę, sól, oliwę, śmietanę oraz chili i wymieszaj.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do guacamole. Całość ponownie wymieszaj.