Szukaj przepisu

Marchewka glazurowana

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Marchewka glazurowana
  • Marchewka glazurowana
  •  MG_3805
SKŁADNIKI
  • 500 g małych marchewek miód akacjowy tymianek sól, pieprz sok z cytryny masło

Marchewka glazurowana to chyba jeden z najciekawszych dodatków do mięs. Malutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu. Całość podkreślona intensywnym aromatem tymianku.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zagotowania wody. Następnie dodajemy do niej łyżkę masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu. Kolejnym krokiem jest wrzucenia do garnka małych marchewek. Jeśli nie uda Wam się takich dostać w sklepie, możecie śmiało zwykłą marchew pokroić w grubsze plastry. Woda powinna być do wysokości marchewek. Warto zatem przed zagotowaniem wody wypróbować proporcje wody do marchwi na zimnym płynie. Dlaczego w ten sposób gotujemy marchew? Tłuszcz - dzięki niemu barwnik rozpuszcza się w nim i potrawa ma intensywny kolor. Sól i cukier zmniejszają wyciek soków komórkowych. Marchew wkładamy do wrzątku, ponieważ niszczy ona enzym askorbinazę katalizujący utlenianie witaminy C. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić stan marchewki, aby jej nie przegotować. Następnie odlewamy nadmiar wody i już do suchych marchewek wlewamy 2 łyżki miodu, kilka kropel soku z cytryny. Nie obejdzie się również bez szczypty tymianku oraz soli i pieprzu do smaku. Lekko całość podduszamy. Gotowe marchewki al dente podajemy do różnego rodzaju mięs, doskonale pasują do drobiu. Smacznego P.S. Dla uzyskania dalekowschodniego aromatu polecam dodać 1 łyżkę startego imbiru.

Autor przepisu:

  • Monika

    ja zamiast tymianku robię z rozmarynem, takie marcheweczki to bajka :)

  • Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Ja zamiast miodu dodaję cukier trzcinowy.