Szukaj przepisu

Marchewka glazurowana

30 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Marchewka glazurowana
  • Marchewka glazurowana
  •  MG_3805
  •  MG_3803
SKŁADNIKI
  • 500 g małych marchewek
  • miód akacjowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • masło

Marchewka glazurowana to chyba jeden z najciekawszych dodatków do drobiu. Malutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu. Całość podkreślona jest intensywnym aromatem tymianku. To idealny dodatek do rodzinnego obiadu.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wrzuć marchewkę i zalej wodą tak, aby lekko przykrywała całość.
  2. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj twardość marchewki, aby jej nie rozgotować.
  3. Marchewki dokładnie odsącz z wody i dodaj do nich 2 łyżki miodu, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Całość duś lekko pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Marchewka z groszkiem
  • Kurczak z pesto alla genovese
  • Kurczak po chińsku
  • Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca i ryżem
  • Nuggetsy z kurczaka
  • Monika

    ja zamiast tymianku robię z rozmarynem, takie marcheweczki to bajka :)

  • Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Ja zamiast miodu dodaję cukier trzcinowy.