Marchewka glazurowana


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g małych marchewek
  • miód akacjowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • masło

Marchewka glazurowana to chyba jeden z najciekawszych dodatków do drobiu. Malutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu. Całość podkreślona jest intensywnym aromatem tymianku. To idealny dodatek do rodzinnego obiadu.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wrzuć marchewkę i zalej wodą tak, aby lekko przykrywała całość.
  2. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj twardość marchewki, aby jej nie rozgotować.
  3. Marchewki dokładnie odsącz z wody i dodaj do nich 2 łyżki miodu, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Całość duś lekko pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika.