Babka cytrynowa


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła lub tłuszczu roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • mikser
  • trzepaczka do jajek
  • foremka do babek

Porada szefa kuchni

Zachęcam do „próby suchego patyczka”, tzn. wbicia patyczka w ciasto. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy i bez ciasta, to znaczy, że jest gotowe.

Babka cytrynowa pojawia się prawdopodobnie na każdym stole Wielkanocnym. W tym roku również nie może jej zabraknąć! Zachęcamy Was do przygotowania jej w niestandardowej formie, zamiast w foremce z tuleją proponujemy użycie keksówki, papilotów na muffiny albo ringi do sufleta. Niech tegoroczna babka cytrynowa będzie wyjątkowa!

Przepis na: Babka cytrynowa

  1. Rozgrzej masło w rondlu.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Do żółtek dodaj cukier i miksuj, aż powstanie jasna, gęsta masa.
  5. Dodaj masło z rondla, mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny, a następnie wszystko zmiksuj.
  6. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Foremkę posmaruj dokładnie masłem wewnątrz i wlej do niej przygotowane ciasto.
  9. Włóż foremkę do piekarnika na 40 minut.
  10. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw, aby ostygła.
  11. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z cukrem pudrem, aby powstał lukier.
  12. Gdy babka ostygnie, wyjmij ją z foremki i polej lukrem cytrynowym.