Szukaj przepisu

Jak ugotować ryż

Pin it

jak ugotować ryżGotowanie ryżu to tylko z pozoru prosta sprawa – wielu nawet wprawionych kucharzy może popełnić błąd, który zaważy na konsystencji i smaku ryżu. Zdecydowanie najtrudniej jest ugotować ryż sypki, a najłatwiej – ryż w torebkach.

Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Gotowanie ryżu w torebkach

Aby ugotować ryż w torebkach zasadniczo wystarczy przestrzegać instrukcji podanej na opakowaniu. Do garnka wlewamy tyle wody, ile wystarczy, aby woreczek był w niej całkowicie zanurzony. Zanim jednak włożymy ryż, woda musi się zagotować. Do wrzącej, doprawionej solą wody wkładamy odpowiednią ilość torebek ryżu (konieczne jest spoglądanie na zegarek lub nastawienie budzika, aby ryżu nie rozgotować).

Do wody warto dodać dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy – sprawi to, że ziarenka będą miękkie i nie będą się do siebie przyklejały. Odmian ryżu jest wiele, dlatego należy ściśle trzymać się czasu, jaki został podany przez producenta na opakowaniu.

Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko zanim całkowicie rozetniemy torebkę, warto przez niewielką dziurkę wyjąć kilka ziarenek by sprawdzić, czy na pewno ryż jest już odpowiednio przyrządzony.  Nie można podać jednego, konkretnego czasu gotowania, gdyż zależy on chociażby od gatunku ryżu. Zwykły, biały ryż należy gotować przez około 15 minut. Podczas gotowania możemy od czasu do czasu przesunąć torebkę, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu. Gdy już wszystko będzie gotowe, ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.

Gotowanie ryżu sypkiego

Gotowanie ryżu na sypko to już proces odrobinę bardziej skomplikowany. Zacząć je należy od opłukania ryżu pod bieżącą wodą, najlepiej zimną. Dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń, ale także nadmiaru skrobi, która to jest przyczyną sklejania się ryżu. Woda powinna być osolona, dodajmy do niej  nieco tłuszczu w postaci oleju czy oliwy.

ryż sypki

RADA: jeśli dodamy odrobinę soku z cytryny, ryż zachowa śnieżnobiały kolor. Ważne jest to, aby nie przesadzić z ilością wody, gdyż im jej więcej, tym ryż jest bardziej miękki, a co za tym idzie – mniej sypki.

Jak ugotować ryż sypki?

Sposób 1.

Instrukcja krok po kroku:

1. 2 – 2,5 szklanki wody osolonej wody z dodatkiem oliwy zagotowujemy.
2. Wrzucamy odpowiednią ilość ryżu – 1 szklankę.
3. Ponownie czekamy, aż woda zawrze.
4. Przykrywamy garnek pokrywką tak, aby para wodna mogła wydobyć się z garnka.
5. Gdy w ryżu zobaczymy tak zwane kratery, to znak, że woda została wchłonięta – należy wtedy szczelnie zakryć garnek, tak, aby para nie mogła się wydostać.
6. Zmniejszamy ogień. Pozostawiamy na nim garnek jeszcze przez około 10-15 minut.
7. Po upływie 10 minut sprawdzamy stan ryżu – jeśli jest już miękki, odcedzamy go, jeśli nie – odczekujemy jeszcze 5 minut.

Sposób 2.

Instrukcja krok po kroku:

1. Do dużego garnka wlewamy 2l wody na szklankę ryżu.
2. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy oliwy i wrzucamy ryż.
3. Po około 15-20 ryż powinien być miękki.
4. Odcedzamy i podajemy.

Sposób 3.

Instrukcja krok po kroku:

1. 2 – 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu wlewamy do garnka i gotujemy aż do wrzenia.
2. Wsypujemy ryż, przykrywamy,  gotujemy go przez 5-7 minut.
3. Po upływie tego czasu owijamy garnek i pokrywkę tak szczelnie się tylko da.
4. Proces zaparowania ryżu potrwa dość długo, jednak warto uzbroić się w cierpliwość – tak przygotowany ryż jest bardzo sypki i niesamowicie smaczny.*

Ryż gotowany

*RADA: Musimy pamiętać o tym, że ryż brązowy należy gotować dłużej. Sposób numer 1 – punkt 7. powinniśmy wydłużyć o około 15-20 minut.  Jeśli chodzi o sposób numer 2, może to być od 40-50 minut. Sposób 3. – należy gotować go dłużej o około 10 minut, dłużej też powinien być przykryty.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. ginger pisze:

    Ja gotuję tak:
    Ryż (60-80g na osobę) płuczę dokładnie, wkładam do pojemnika i zalewam zimną wodą. Po 20 minutach dokładnie odcedzam. Najlepiej jak jeszcze poleży na sitku, żeby wysechł. Zagotowuję wodę – dwa razy tyle, ile ryżu. W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło (klarowane) i dodaję trochę oleju i sól (ewentualnie sok z cytryny albo jabłkowy). Wrzucam ryż i mieszam, aż każde ziarenko będzie otłuszczone. Zalewam wrzątkiem (najlepiej zdjąć rondel z gazu, bo buchająca para może poparzyć). Mieszam aż do zagotowania wody, przykrywam i gotuję na maleńkim ogniu 15-20 minut. Nie można mieszać, a i zajrzeć warto dopiero po 15 minutach i sprawdzić czy już czy jeszcze nie jest gotowy.
    Trochę przy tym roboty, ale naprawdę warto.

    Pozdrawiam.

  2. zenon kucharz pisze:

    nie gotuje się ryżu w workach bo worki dają na jaja u facetów

  3. ADVENT pisze:

    JA RYŻ GOTUJĘ BEZ ZBĘDNYCH LABORATORYJNYCH CEREGIELI.WLEWAM W GARNEK OK.2/3 CIEPŁEJ ALBO GORĄCEJ WODY ( BEZ ZNACZENIA ) DODAJĄC WCZEŚNIEJ Z ŁYŻKĘ OLEJU I ŁYŻECZKĘ SOLI WSZYSTKO NA OKO ( TO NIE APTEKA W KOŃCU ) . ZAGOTOWUJĘ WODĘ , NAJLEPIEJ POD PRZYKRYWKĄ – BĘDZIE SZYBCIEJ I WRZUCAM RYŻ OK. SZKLANKĘ NA BIG PORCJĘ , JA SYPIĘ PROSTO Z TUBY OD RAZU DREWNIANĄ ŁOPATKĄ KILKA RAZY W LEWO W PRAWO MACHNĄĆ OTRZEPAĆ I ODŁOŻYĆ . PO PIĘCIU OK. MINUTACH ZNOWU JEJ UŻYĆ DLA PEWNOŚCI ŻE RYŻ NIE OSIADŁ I TAK GOTUJĘ.JA NA MAKSYMALNEJ TEMPERATURZE BO MAM WPRAWĘ I WCALE GO NIE PILNUJĘ.WODY MA BYĆ TYLE ŻE JAK RYŻ JUŻ ROZKWITNIE ( DOJRZEJE ) TO MA BYĆ LUŻNO,RZADKO NIE KLEIŚCIE . JEST GOTOWY ? TO NA SITO DO ZLEWU I GORĄCĄ WODĄ PŁUCZĘ NAJLEPIEJ MIESZAJĄC ALE NIE KONIECZNIE MOŻNA TEŻ PO PROSTU DOLAĆ GORĄCEJ WODY DO TEGO GARA JAK JEST GDZIE I W GARZE GO WYMIESZAĆ A POTEM NA SITO PODOBNY EFEKT.RYŻ JEST PIĘKNY BIELUTKI SYPKI JAK PUSTYNNY PIASEK PO PROSTU JAK NA OPAKOWANIACH. A JEŻELI MI KTOŚ ZARZUCI ŻE JEST ZBYT PUSTY ŻE NIE MA TEGO KLEJU W KTÓRYM SĄ MOŻE JAKIEŚ SUBSTANCJE ODŻYWCZE . NO CÓŻ TEGO NIE SPRAWDZAŁEM I POJĘCIA NIE MAM I PRAWDĘ MÓWIĄC MAŁO MNIE TO ROBI,NAJWYŻEJ – NIE PRZYTYJĘ ! ŻYCZĘ OWOCNYCH PRÓB,POWODZENIA !
    PS.WODY MA BYĆ DUŻO,BO JA GO NIE ODPAROWUJĘ – TO MA BYĆ RZADKA ZUPA !

  4. granero pisze:

    Jeśli lubicie ryż w sypkiej postaci, zapraszamy do spróbowania naszego ryżu instant- nie gotujemy a zalewamy wrzątkiem, czekamy 5-7 minut i gotowe. Szybko i smacznie. Nasza strona: granero.com.pl

  5. chudy pisze:

    ryż spalony nie pisali zeby mieszać….

  6. kris pisze:

    wszystkie sposoby sa tak zeby ryz był sypki po ugotowaniu a gdzie przepis dla tych co lubią ryż klejący ?

  7. polkko pisze:

    punkt 1 w 3 sposobie;
    wlej 2-2,5 szklanki ryżu na 1 szklankę ryżu ;]

  8. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście 2-2,5 szkl. wody

  9. dynks pisze:

    Zjebaliscie totalnie

Skomentuj


− osiem = 0