Szukaj przepisu

Barszcz biały

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Spotkałem się z kilkoma wersjami białego barszczu. Wielu osobom kojarzy się on z żurkiem i jest bardzo często z nim mylony. Zasadnicza różnica to zakwas. Do białego barszczu używa się zakwasu pszenicznego, a do żurku żytniego.

Oczywiście, w niektórych regionach Polski biały barszcz jest bez jakiegokolwiek zakwasu, tylko na samej białej kiełbasie. Ale moim zdaniem to wtedy jest bardziej ,,wodzionka" niż porządna zupa (oczywiście nie obrażając słynnej śląskiej ,,Wodzionki").

  • Składniki:

  • 2 l wody
  • ok. 1 szkl. zakwasu pszenicznego z butelki albo 3 łyżki domowego
  • 5 białych surowych kiełbas
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • olej

Przepis

Na początek kwestia zakwasu. Można użyć kupnego pszenicznego w ilości ok. 1 szkl. (ale warto wlewać po trochu i co trochę próbować czy akurat nam smakuje). Inną opcją jest zrobienie domowego zakwasu (do miski wsypujemy 1/2 szkl. mąki pszennej typ 2000 i zalewamy 1/2 szkl. wody. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Drugiego dnia dosypujemy takie same proporcje, a trzeciego o połowę mniej. Kolejne dni to już bąbelkowanie bez ,,dokarmiania". Siódmego dnia zakwas jest gotowy.

Zatem możemy gotować biały barszcz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy powstaną złotawe skwarki wrzucamy je do garnka z 2 l zimnej wody. Do niego wędruje również 5 kawałków surowej białej kiełbasy, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, czosnek oraz pokrojona w plasterki marchew. Gotujemy całość, aż marchew będzie al dente. Gdy to nastąpi możemy poprzekłuwać delikatnie nożem kiełbasę, aby puściła soki do zupy. Następnie wstawiamy do gotowania w osobnym garnku pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kolejnym krokiem jest dodanie do zupy zakwasu i tutaj warto próbować. Na początku wlewamy mniej i co trochę smakujemy, aż do uzyskania pożądanego kwaskowatego smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę (do miseczki ze śmietaną wlewamy kilka łyżek ciepłej zupy i intensywnie mieszamy, następnie wlewamy do garnka cały czas mieszając trzepaczką).

Przed podaniem kiełbasę kroimy w plastry. Biały barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. 6niebo pisze:

    Przepis wygląda bardzo zachęcająco:)
    Pozdrawiam
    6niebo

  2. Iwan pisze:

    Do białego barszczu zakwas nic nie ma :-) Po prostu biały barszcz gotowany jest nie na zakwasie, ale na soku z kiszonej kapusty. Smak podobny do zakwasu, ale jednak nieco inny.

Skomentuj


× siedem = 42