Szukaj przepisu

Barszcz biały

60 minut
6 osób
łatwe
Składniki
bialy-barszcz
  • bialy-barszcz
  •  MG_3270
SKŁADNIKI
  • 2 l wody ok. 1 szkl. zakwasu pszenicznego z butelki albo 3 łyżki domowego 5 białych surowych kiełbas 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 marchew 0,5 kg ziemniaków 10 dag boczku 1 łyżeczka majeranku 100 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej

Nie ma nic lepszego na obiad niż kwaskowy biały barszcz. To właśnie on pobudza człowieka do działania i daje kopa na cały dzień.

sposób przygotowania

Na początek kwestia zakwasu. Można użyć kupnego pszenicznego w ilości ok. 1 szkl. (ale warto wlewać po trochu i co trochę próbować czy akurat nam smakuje). Inną opcją jest zrobienie domowego zakwasu (do miski wsypujemy 1/2 szkl. mąki pszennej typ 2000 i zalewamy 1/2 szkl. wody. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Drugiego dnia dosypujemy takie same proporcje, a trzeciego o połowę mniej. Kolejne dni to już bąbelkowanie bez ,,dokarmiania". Siódmego dnia zakwas jest gotowy. Zatem możemy gotować biały barszcz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy powstaną złotawe skwarki wrzucamy je do garnka z 2 l zimnej wody. Do niego wędruje również 5 kawałków surowej białej kiełbasy, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, czosnek oraz pokrojona w plasterki marchew. Gotujemy całość, aż marchew będzie al dente. Gdy to nastąpi możemy poprzekłuwać delikatnie nożem kiełbasę, aby puściła soki do zupy. Następnie wstawiamy do gotowania w osobnym garnku pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym krokiem jest dodanie do zupy zakwasu i tutaj warto próbować. Na początku wlewamy mniej i co trochę smakujemy, aż do uzyskania pożądanego kwaskowatego smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę (do miseczki ze śmietaną wlewamy kilka łyżek ciepłej zupy i intensywnie mieszamy, następnie wlewamy do garnka cały czas mieszając trzepaczką). Przed podaniem kiełbasę kroimy w plastry. Biały barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami. Smacznego!

Autor przepisu:

  • 6niebo

    Przepis wygląda bardzo zachęcająco:)
    Pozdrawiam
    6niebo

  • Iwan

    Do białego barszczu zakwas nic nie ma :-) Po prostu biały barszcz gotowany jest nie na zakwasie, ale na soku z kiszonej kapusty. Smak podobny do zakwasu, ale jednak nieco inny.