Szukaj przepisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Takie wymogi spełniają dania, które już było prezentowane na blogu, czyli rolada z polędwicy z sosem boczniakowym oraz nasza dzisiejsza propozycja polędwiczki z rozmarynem, polewane sosem pieczeniowym, na pierzynce z sosu pieczarkowego.

  • Składniki:

  • jedna duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe
  • 20 dag pieczarek
  • śmietana mała 18%
  • 1 cebula
  • masło, olej
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • bazie kotki (w wersji wielkanocnej)

Przepis

Polędwiczki marynujemy najlepiej całą noc w soli, pieprzu i rozmarynie (ja użyłem suszonego, gdyż nie miałem świeżego - polecam nabić polędwiczki świeżym rozmarynem). Następnie smażymy polędwiczki na bardzo mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Następnie podlewamy polędwiczki wodą i dusimy ok. 1 h.

Gotowe polędwiczki kroimy w medaliony i polewamy sosem pieczeniowym: wystarczy przelać przez sitko sos, a następnie zagęścić go mąką rozrobioną z wodą.

Przepis na sos pieczarkowy:

Najprostszy sos na świecie. Wystarczy na odrobinie oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dać im czas, aby woda odparowała. Po odparowaniu dodajemy troszkę masła i dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę - wszystko razem podsmażamy (można również dodać pokrojonego w cienkie paski pora). Gdy cebulka się zeszkli dolewamy troszkę wody. Dusimy chwilę i zagęszczamy wodą rozmieszaną z mąką. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy.

Jeżeli przyrządzicie to danie na wielkanoc, całość można udekorować baziowymi kotkami. Niewiele osób wie, że są one jadalne. Mają ciekawy smak. Polecam.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. wedith pisze:

    polędwiczki I rozmaryn……cudeńko!

  2. nadia pisze:

    Ja ostatnio robiłam sos z boczniaków, wyszedł super, gorąco polecam

Skomentuj


× 9 = sześćdziesiąt trzy