Szukaj przepisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

90 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym z pieczarkami
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym z pieczarkami
SKŁADNIKI
  • jedna duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 20 dag pieczarek śmietana mała 18% 1 cebula masło, olej rozmaryn sól pieprz bazie kotki (w wersji wielkanocnej)

Oto przepis, który równie doskonale sprawdzi się jako świąteczna, wykwintna potrawa jak i proste w przygotowaniu niedzielne danie.

sposób przygotowania

Polędwiczki marynujemy najlepiej całą noc w soli, pieprzu i rozmarynie (ja użyłem suszonego, gdyż nie miałem świeżego - polecam nabić polędwiczki świeżym rozmarynem). Następnie smażymy polędwiczki na bardzo mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Następnie podlewamy polędwiczki wodą i dusimy ok. 1 h. Gotowe polędwiczki kroimy w medaliony i polewamy sosem pieczeniowym: wystarczy przelać przez sitko sos, a następnie zagęścić go mąką rozrobioną z wodą. Przepis na sos pieczarkowy: Najprostszy sos na świecie. Wystarczy na odrobinie oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dać im czas, aby woda odparowała. Po odparowaniu dodajemy troszkę masła i dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę - wszystko razem podsmażamy (można również dodać pokrojonego w cienkie paski pora). Gdy cebulka się zeszkli dolewamy troszkę wody. Dusimy chwilę i zagęszczamy wodą rozmieszaną z mąką. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Jeżeli przyrządzicie to danie na wielkanoc, całość można udekorować baziowymi kotkami. Niewiele osób wie, że są one jadalne. Mają ciekawy smak. Polecam.

Autor przepisu:

  • http://coolinarny.blox.pl/html wedith

    polędwiczki I rozmaryn……cudeńko!

  • nadia

    Ja ostatnio robiłam sos z boczniaków, wyszedł super, gorąco polecam