Szukaj przepisu

Zupa gulaszowa

2 godziny
4 osoby
Średnie
Składniki
Zupa gulaszowa
  • Zupa gulaszowa
  •  MG_9380
  •  MG_9387
SKŁADNIKI
  • 300 g wołowiny gulaszowej
  • 300 g łopatki
  • 100 g boczku
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • olej
  • masło
  • kwaśna śmietana
TO CI SIĘ PRZYDA
  • daża patelnia z wysokimi ściankami

Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory niż rozgrzewająca zupa gulaszowa. Niezwykle pożywne danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego, żytniego chleba.

sposób przygotowania

  1. Wołowinę i łopatkę dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój je w kawałki o grubości 3 cm.
  2. Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  3. Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzaną, dużą patelnię wrzuć boczek i wysmaż z niego tłuszcz.
  5. Gdy boczek będzie mocno przyrumieniony, zdejmij go na talerz. Na gorący tłuszcz dodawaj partiami pokrojone kawałki mięsa i wysmaż je z każdej strony.
  6. Mocno wysmażone kawałki zdejmij z patelni.
  7. Gdy zdejmiesz już całe mięso z patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę z odrobiną masła.
  8. Gdy cebula będzie zeszklona wlej na patelnię odrobinę bulionu i drewnianą szpatułką wyskrob przywarte kawałki mięsa z dna patelni
  9. Dodajemy trochę masła i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę.
  10. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki.
  11. Po 5 minutach wszystko przełóż do garnka i zalej bulionem. Całość duś na małej mocy palnika pod przykryciem 1 godzinę i 20 miniut.
  12. Marchew obierz i posiekaj w cienkie plastry.
  13. Papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm..
  14. Ziemniaka pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  15. Na sam koniec duszenia mięsa dodaj do garnka ziemniaki, marchew i paprykę.
  16. Całość dotuj na niewiele większej mocy palnika 30 minut ( jeśli jest taka potrzeba, dolej wody ).
  17. Na 10 ostatnich minut gotowania wrzuć do garnka pomidory i całość dopraw solą z pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem
  18. Na koniec dodaj skwarki boczku.
  19. Podawaj z chlebem żytnim oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Gulasz wieprzowy z cukinią
  • Gulasz cielęcy
  • Gulasz wołowy z winem i pieczarkami
  • Gulasz z papryką i ziemniakami
  • Gulasz drobiowy z papryką i natką pietruszki
  • melua

    wygląda smakowicie :) ocenie jak wypróbuję ;)

  • rozowazaba

    Mniam!

  • Mija

    Pychota!!!!!!

  • Rafał

    A po co nam marchewka, jak nie ma jej w przepisie ??

  • Kapitan Cook

    już poprawione, dzięki za uwagę :)

  • yarek

    a jaki to ma byc bulion ? ? ?

  • Kapitan Cook

    W zależności jaki smak ma zdominować danie. Wołowy nada troszkę ciężkości, bulion drobiowy lub warzywny będzie najlepszy.

  • Lolo

    Takie pytanie: co z tą cebulą co ją podsmażaliśmy z czosnkiem i papryką w proszku na patelni, kiedy ją dodać do zupy? I ile tej cebuli? Bo raz jest, ze w kostce na patelnie, a potem, że w plastrach do gara. A cebula w składnikach tylko jedna :)

  • Kapitan Cook

    Zdublowała mi się cebula :)
    I. Podsmażamy boczek – odkładamy
    II. Podsmażamy mięso – odkładamy
    III. Przesmażamy czosnek, cebulę i paprykę w proszku. Nie odkładamy
    IV. Do cebuli, itd. dodajemy mięso.
    V. …
    VI. Dodajemy boczek…

  • Chrupek

    MmM… Chyba będzie pyszne :) Zupcia gulasowa :D

  • Keja

    Dziękuję za przepis :-) właśnie zabieram się do gotowania :-D

  • besheda

    Właśnie gotuję go drugi raz, super przepis, dziekuję.

  • Barb

    przepis fajny, jedynie te pomidorki w puszcze nie pasuja, sprawiaja ze zupa nabiera bardziej smaku pomidorowej niz gulaszowej

  • Hela13

    Dzięki za przepis. Zupka wyszła pierwsza klasa! Naprawdę wyśmienita! Polecam gorąco, wyszła wspaniale choć nie jestem specjalistką w tej dziedzinie! Pozdrawiam.

  • mrc

    Przepisy rzecz płynna, każdy ma inny gust. Niemniej poddałbym pod rozwagę dwie kwestie: pomidory wydają się lekko zbędne (to papryka odpowiada za kolor), samą paprykę dodałbym na końcu (przesmażenie grozi karmelizacją / zgorzknieniem).

  • kwiatek18

    Zupa gulaszowa to dobra zupa… :] :D

  • Kasia

    Drogi (ga) mrc niestety trzeba cytuje
    „….Aby gotować po węgiersku należy opanować sztukę dodawania papryki w proszku. Nie można jest dodawać na skwierczący tłuszcz lub gotującą się zupę lub sos! Będzie bowiem gorzkawa, a taki smak nie jest smakiem węgierskim! Jak więc należy to robić? Jako że w papryce znajduje się cukier, w wysokiej temperaturze ulega on karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć Węgrzy, zawsze przed dodaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię lub garnek z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki….”
    I ot co trzeba zrobic .