Panna cotta


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka pełnotłustego
  • 150 g cukru
  • laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • maliny
  • chili
  • gałązka rozmarynu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka
  • folia spożywcza
  • plastikowe kubeczki lub filiżanki

Jest wiele włoskich deserów, które mógłbym pochłaniać bez opamiętania. Jednak moim ulubionym jest panna cotta. Pewnie ze względu na prostotę przygotowania oraz ogromne możliwości dalszego tworzenia coraz to nowszych wersji smakowych.

Przepis na: Panna cotta

  1. Płyny wlej do rondla, wsyp cukier i postaw na palniku włączonym na małą moc.
  2. Wanilię przetnij na pół wzdłuż i wydrąż ziarenka. całość włóż do rondla
  3. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
  4. Gdy zawartość garnka będzie miała 90 stopni C, wyjmij wanilię, zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Całość wymieszaj trzepaczką bardzo intensywnie aby pozbyć się grudek.
  5. Następnie włóż garnek do zimnej wody aby całość ostygła.
  6. Przelej masę do filiżanek i każdą z osobna przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki aby stężały na 4 godziny.
  7. Do rondla wsyp maliny (pozostaw kilka do dekoracji),, odrobinę cukru, drobno posiekaną chili i rozmaryn. Całość gotuj mieszając, aż maliny się rozgotują. Na koniec wyciągnij gałązkę i pozostaw aby wystygło.
  8. W garnku zagotuj wodę i włóż na chwilę deser tak aby lekko się ogrzał. Następnie przechyl pojemniczek i wyłóż całość na talerz.
  9. Panna Cotta podawaj z sosem malinowym.