Kurczak w panierce z kalafiora


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • 1/4 kalafiora
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 1 cytryna
  • 50 ml oleju
  • 50 g masła
  • Sos:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki octu balsamicznego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • tłuczek do mięsa

Porada szefa kuchni

Aby podczas tłuczenia mięso się nie rozrywało i nie szarpało użyj do jego przykrycia folii spożywczej. Dzięki tej technice po za estetyką pracy uzyskasz większą kontrolę nad stopniem grubości rozbijanego kawałka mięsa. Podczas podgrzewania na patelni lub w garnku jakiegokolwiek octu, włącz pochłaniacz powietrza i otwórz okna w kuchni ponieważ opary mogą podrażnić i zakrztusić. Najlepiej również na chwile osunąć się od kuchenki.

Szukając ciekawego urozmaicenia dla tradycyjnego schabowego lub piersi z kurczaka panierowanej w bułce tartej wpadłem na przepis niebanalny. Przepis, który w pewnym sensie staje się pierwszym krokiem ku ciekawemu panierowaniu naszych mięs.

Przepis na: Kurczak w panierce z kalafiora

  1. Cytrynę dokładnie umyj i osusz, a następnie otrzyj przy pomocy tarki z małymi oczkami całą skórkę. Następnie przetnij ją na pól i wyciśnij z niej sok.
  2. Filety z kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  3. Mięso przetnij w poprzek zaczynając od grubszej części aby powstały 4 cienkie płaty.
  4. Następnie mięso delikatnie rozbij aby płaty w każdym miejscu miały grubość 2 cm.
  5. Gotowe filety dopraw z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę filetów dopraw ziołami prowansalskimi, a drugą sokiem oraz otartą skórą z cytryny. Pozostaw do zamarynowania na 30 minut pod przykryciem..
  6. Kalafiora umyj i dokładnie osusz. Następnie zetrzyj go na tarce o małych oczkach i przełóż go na talerz.
  7. W głębokim talerzu roztrzep jajka, a do osobnego nasyp mąkę.
  8. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej masło z olejem.
  9. Zamarynowane filety z kurczaka obtocz w mące pszennej, następnie w jajku oraz w kalafiorze.
  10. Filety w panierce smaż z obu stron do uzyskania przyrumienienia panierki.
  11. Na patelnię wlej 3 łyżki octu balsamicznego. Gdy ocet wyparuje, a na patelni pozostanie delikatny czarny krem dodaj 3 łyżki powideł śliwkowych. Całość duś kilka minut na małej mocy palnika, aż powstanie gładki sos.