Szukaj przepisu

Kapuśniak na żeberkach

60 minut
5 osób
łatwe
Składniki
kapusniaknew
  • kapusniaknew
  •  kapusniak2
  •  kapusniak3
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • żeberko wieprzowe (30 dag)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 2 średnie kiełbasy
  • 1 duży pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz

PORADA SZEFA KUCHNI

Jeśli chcesz, aby mięso oddało swój smak to zacznij gotować od zimnej wody, jeśli natomiast wolisz, aby soki wraz ze smakami pozostały w środku, to wrzuć mięso do wrzątku.

Kwaśnica, parzybroda i kapuśniak. Te trzy potrawy mają różne elementy, ale wychodzą od jednego podstawowego którym jest zupa z kiszonej kapusty. Spróbujcie naszej propozycji kuchni tradycyjnej.

sposób przygotowania

  1. Zacznij od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski.
  2. Następnie wrzuć je do garnka i zalej 2 l zimnej wody i ustaw pod garnkiem średni ogień.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej w osobnym ganku zimna wodą.
  4. Wodę doprowadź do wrzenia i pozbądź się przy pomocy drobnego sitka szumowin z wierzchu garnka. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
  5. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Następnie wrzuć je do garnka gdy mięso zmięknie i gotuj ok. 10 minut.
  6. Kapustę przesiekaj grubo i odsącz z nadmiaru kwasu. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać w zimnej wodzie.
  7. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a kiełbasę wzdłuż i na półksiężyce.
  8. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zeszklij cebulę a następnie podsmaż razem z kiełbasą do momentu aż całość będzie ładnie wysmażona.
  9. Odsączoną kapustę, oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą dodaj do wywaru.
  10. Włącz kolejny palnik, ustaw na nim pokrojone ziemniaki i dopraw płaską łyżką soli.
  11. Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie dodaj do kapuśniaku. Całość dopraw solą i kminkiem.
  12. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie wytnij szypułkę, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
  13. Całość powinna się gotować ok. 45 minut.
  14. Najlepszy jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Kwasnica
  • Pieczone żeberka
  • zupy w Polsce - infografika
  • Bigos staropolski z prawdziwkami i śliwką
  • 26
  • andzia

    jak dla mnie super !!Ja jeszcze dodaje troszke majeranku i lubczuku !! jest wtedy bardziej aromatyczny!!!! polecam!!!!

  • Anasz

    U nas parzybroda to zupa prawie jarzynowa, Prawie bo w mało popularnych warzyw, ale za to dużo SUROWEJ BIAŁEJ KAPUSTY. No i suto okraszona.
    Podawana bardzo gorąca stąd jej nazwa.

  • Ok ale…….

    Wszystko dobrze tylko gdzie się zawieruszył ten DUŻY POMIDOR ? Może zjem go osobno :-) pozdrawiam.

  • Kapitan Cook

    ,,Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru przy akompaniamencie kminku, soli oraz posiekanego pomidora”

  • agaokkr

    A można nie na żeberkach? tylko np. na drobiu? na udkach?

  • Kapitan Cook

    oczywiście można, jednak.otrzymamy inny smak. żeberka posiadają swoisty klej który nadaje smaku daniu

  • dulce

    Jaka mogę dodać przyprawa zamiast kminku???

  • Kapitan Cook

    Ciężko go zastąpić. Polecam kminek mielony. Jeśli go nie lubisz możesz dodać cząber lub kozieradkę.

  • kelian

    kapuśniaczek – palce lizać kiełbasę zastąpiłem boczkiem . Moja kobieta będzie zachwycona jak przyjdzie z pracy…polecam przepis Kapitana Cooka

  • q

    Polecam kapuste podsmazyc na patelni przed dodaniem ddo wywaru,krutko,do delikatnej zmiany koloru,zupelnie inny,ciekawy smak.
    Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Świeyna propozycja. Wiem o jaki smak ci chodzi – często podsmażam gołąbki i kapusta daje cudowną wtedy słodycz. Dzięki za pomysł

  • Emil

    A ja strasznie lubię ziemniaki takie w zupie ugotowane są fajnie twardawe czy to kapuśniak czy ogórkowa.

  • nick

    U mnie zawsze odkąd sięgnę pamięcią do dokładnie takiego samego kapuśniaka (obowiązkowo na żeberkach) mama dodawała przepaloną na smalcu mąkę. Na 2 łyżkach roztopionego smalcu przepalała kilka łyżek mąki aż do uzyskania brązowego koloru, taką sypała do zupy. Polecam, zwłaszcza dla facetów którym chodzi zazwyczaj o to, żeby zupa była treściwa a przy tym otrzymała charakterystyczny lekko goryczkowaty posmak.
    Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    jest to pewnego rodzaju zasmażka, której celem jest mniej zagęszczenie (gdyż mąka w znacznym stopniu dostąpiła zaszczytu procesu dekstrynizacji), a bardziej nadanie treściwości oraz koloru jak i smaku. Świetna sugestia. Pozdrawiam

  • nearte

    Się na zagotowaną wodę wrzucało żeberka. One 30 minutek sie gotowały i warzywa do nich. Pietrucha, marchew, selera kawołek i pora jednego i dwie całe, łobrane cebule.15 minutek gotowania. kapustka kiszona wyjęta i drobno pokrojona,05 kg. Z kwasem i odrobiną cukru, czosnku gówkę, dodana i 30 minutek gotowana. Podawać ze gorzałką.

  • Jarek

    Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę… heh… łezka w oku…

  • aga

    miałam ochote na kapuśniak zrobiłam jak z twojego przepisu tyle ze dodałam jeszcze majeranek i zasmazke bałam się dorzucić pomidorki moglbys napisac co one daja? lepszy smak? ogolnie to jak dla mnie zupka palce lizac zrobiłam chyba lepsza niż moja mama:P chodz wiem ze można jeszcze cos pozmieniać i zrobić jeszcze lepsza ale to już następnym razem się pobawię:) dziekuje za przepis i pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Ja dodaję pomidory ze względu na kolor i smak. Kapusta lubi posmak pomidorowy. Pozdrawiam

  • Nao

    Pieknie napisane….Z polotem!

  • Nao

    Pomidory zakwaszają.Może kapusniak wyjść zbyt kwaśny.

  • Kapitan Cook

    Zawsze dodaje pomidory i nigdy mi nie zakwasiły w znaczącym stopniu zupy

  • pogol

    Smaczna zupka ;-)

  • JILI

    Dziś planuję kapuśniak. Robię go w ten sposób,że obgotowuję żeberka, dodaję starte warzywa, przyprawy, następnie ziemniaki a kapustę gotuję oddzielnie.Jak kapusta jest prawie miękka odcedzam ale zachowuję wodę w której się gotowala Kapustę podsmażam krótko na łyżce smalcu, dodaję łyżkę mąki i daję do zupy.jesli zupa jest malo kwaśna dodaję wody z gotowania kapusty. Pogotuję jeszcze kilka minut. Pycha.

  • mirka

    jakiś czas żyję na tym świecie i nigdy nie słyszałam, aby kapusta „kwaszona” była kwaszona octem!!! dla mnie kapusta kiszona i kwaszona to to samo, kwestia używania tego określenia /kwaszona czy kiszona/ w różnych regionach naszego kraju…
    bo rozumując w sposób określony we wstępie do przepisu to: ogórki kiszone, to ogórki kiszone…a ogórki kwaszone to np: korniszony, czy ogórki po warszawsku…no komuś się chyba coś pomyliło

  • Kapitan Cook

    spotkałem się z różnymi tłumaczeniami tego problemu, ale jednego rozwiązania jeszcze nie znalazłem, pozdrawiam
    P.S. Polecam artykuły: google.pl/search?q=kapusta+kiszona+czy+kwaszona&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=OkeKUtaDBYWR7Abd4YHQDg

  • juliakowalska65

    Jest bardzo smaczna

  • Artpoland

    Palce lizac

  • Monika

    pyszny przepis tylko dalam boczek a nie kielbase bo nie mialam ale wyszla przepyszna

  • Kasia

    Jest już prawie północ a ja gotuję tę śmieszną zupkę. Śmieszną, bo tyle ważnych spraw się wokół mnie dzieje, mam podjąć bardzo ważną życiowa decyzję i uciekam w kwestie kapuśniaku, czy na żeberkach, czy na boczku. Czy osobno gotować kapustę czy ziemniaki. Czy kwaszona to to samo co kiszona. U mnie na zapyziałym Podkarpaciu to synonim, ale tu wszystko jest trochę inne, więc i kapuściana semantyka odbiega od normy mazowieckiej czy wielkopolskiej. Jak to miło myśleć o kapuście, nie o trudnych życiowych wyborach. Pozdrawiam z uśmiechem.

  • marcinmtpp

    Hej. Naczytałem się waszych komentarzy i jutro sam się zabieram za gotowanie. Przepis sam w sobie dobry ale ja zamiast kiełbasy dam boczek wędzony i zamiast całego kminku dam mielony i majeranek bo lubię. A zamiast pomidora dam łyżkę koncentratu pomidorowego. Pytanie do Kapitana Cooka: czy można wywar gotować na żeberkach ale wędzonych?

  • Kapitan Cook

    Jak najbardziej

  • Joanna

    ja się właśnie zabrałam za robienie- pierwszy raz w życiu:) i też na patelni podsmażyłam boczuś wędzony i kiełbaski swojskie w kosteczkę, plus 3 cebule bo lubię dużo:) i 2 ząbki czosnku i trochę majeranku…. mniam sama pyszność już na patelni:) a co dopiero z resztą składników w garneczku a do tego racuchy drożdżowe:) z cukrem i obiadek jak z dziecięcych lat:)

  • Marta27

    Właśnie robie kapuśniaczek :-) Pachnie pięknie…Dzięki za przepis :-)

  • Sojane

    Bardzo dziekuje Kapitanowi Cook,za swietny przepis.Ja gotuje podobnie i wciaz,szukam nowosci.W miejsce kminku,mozna dodac galke muszkatulowa.Uwielbiam kapusniak i oddzielnie,ziemniaki puure ze skwareczkami.Niebo w buzi.Pozdrawiam slonecznie./Nie z kwasna mina./

  • Amazonka

    Pychotka, właśnie zjadłam zupkę, uwielbiam kapuśniaka :D

  • natalka

    Uwielbiam kapusiniak jest smaczny

  • Ela

    Jak na mój gust jest parę błędów: ziele i liść laurowy wrzucamy do zimnej wody razem z mięsem a nie do wrzątku, a na patelni najpierw smażymy kiełbaskę żeby puściła tłuszcz a do niej dodajemy cebulę do zeszklenia się w odwrotnej kolejności możesz spalić cebulę i już nie będzie smaczna- trochę mało doświadczenia

  • kowalski

    Kapusniaczek extra paluszki lizac wiecie

  • Mamuszka

    Do tej pory najlepszy jaki robiłam i jadłam! Pycha! Zamiast kielbasy daję boczek wędzony:)

  • bogus

    gotujesz osobno ziemniaki, a jak juz bede gotowe dorzucasz do zupy i gotujesz jeszcze 45min?! chore….

  • Kapitan Cook

    W kwasie nie ma już znaczenia jak długo gotujesz ziemniaki i tak się nie ugotują. Można je dodać na samym końcu

  • Mamuszka

    Zdania nie zmieniam, mój ulubiony:)