Szukaj przepisu

Nieziemski sos kurkowy

20 minut
3 osoby
Średnie
Składniki
Sos kurkowy
  • Sos kurkowy
  •  222
  •  111
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg kurek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • połowa średniego pora

PORADA SZEFA KUCHNI

Jeśli chcesz wydobyć mocniejszy aromat ziół to przed dodaniem ich do potrawy wsyp je do osobnej miseczki, zalej niewielką ilością wody w temperaturze 75 stopni C i przykryj talerzykiem na 10 minut. Tak zaparzone zioła poza intensywniejszym aromatem również staną się miękkie co na pewno docenisz w przypadku tych których twardość zawsze ci przeszkadzała. Jeśli natomiast wolisz gładki sos, utrzyj zioła w moździerzu

Zapytacie co w tym sosie takiego nieziemskiego?! Otóż w przepisie jest pewien tajemniczy składnik który uwydatnia smak kurek. Przekonajcie się sami

sposób przygotowania

  1. Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Ułatwisz sobie prace jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku aby dokładnie się odsączyły (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
  2. Z pora przytnij oba końce, a następnie przekrój go wzdłuż. Następnie posiekaj go drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu podsmaż pora.
  4. Dorzuć kurki i zwiększ moc palnika. Aby puściły wodę dodaj odrobinę soli.
  5. Gdy woda odparuje zalej grzyby śmietanką oraz dopraw solą z pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę miodu, 2 łyżkami sosu sojowego i tymianek.
  7. Gdy sos się zredukuje, jest gotowy do podania.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Kurki w śmietanie z pietruszką
  • Risotto z kurkami
  • Zupa krem z kurek z groszkiem ptysiowym
  • Jajecznica z kurkami
  • Makaron z kurkami i pietruszką
  • terefere

    Kurki są tak drogie, że zabijanie ich naturalnego aromatu i smaku świeżym, woniącym tymiankiem jest złym pomysłem. Tymiankiem można doprawić schabowego.

  • Kapitan Cook

    Nie polecam oczywiście dodawanie tymianku w ogromnych ilościach. Jednak jego odrobina uwypukla smak grzybów. Zamiast niego można na koniec dodać natkę pietruszki. Pozdrawiam

  • Madźka

    Twoją stronę znalazłam przez przypadek. I bardzo się cieszę :) polędwiczki z sosem kurkowym, wg Twojego przepisu, wyszły pyszne :) Pierwszy raz robiłam sos kurkowy (uwielbiam grzyby, ale jakoś nigdy nie trafiłam na dobry sosik) – wyszło super :)
    p.s. a tymianek suszony jak najbardziej pasował do kurek :) a jeżeli są za drogie? przecież zawsze można pójść do lasu (jak już jest sezon) i nazbierać samemu :)

  • sabi

    Nie tymianek ale gałka muszkatołowa :) polecam

  • sabi

    I pietruszka, trochę białego wytrawnego wina opcjonalnie. Właśnie robię i sosik kurkowy bajka

  • haika6

    Rzeczywiście nieziemski, miód super zabija naturalną goryczkę kurek a tymianek niczego nie zabija tylko pięknie uzupełnia smak. Polecam! Najlepsze kurki jakie jadłam do tej pory. A jak komuś się wydają za drogie to można je sobie po prostu pozbierać i będzie tanio.

  • beti

    Wlasnie moj maz zrobil sos kurkowy z poledwiczkami pycha, palce lizac. Pozdrawiam

  • harderson

    20 lat robiłem klasyczny sos kurkowy. Dziś zrobiłem według tego przepisu i więcej nie zrobię. tymianek, miód, cytryna? do kurek? nigdy ale to nigdy z taką kombinacją!!! Nie ma czegoś takiego jak goryczka kurek, Nie ma!!! to jest aromat. A jak kupujesz na straganie to jest smród spalin.

  • Kapitan Cook

    Goryczka tyczy się kurek mrożonych

  • jackie

    Właśnie skorzystałam z Twojego przepisu na sos kurkowy,rewelacja przepyszny,wcześniej wychodził mi z goryczką użyłam kurki mrożone.dzięki i pozdrawiam serdecznie ;)

  • szubinka

    Oczywiscie ze jest goryczka, i to nie zaden smrod spalin tylko naturalny lekko gorzki posmak. I nie tylko w mrozonych kurkach… Jak tylko mam okazje to jem kurki, czy to z lasu czy ze sklepu i az sie slabo robi czytajac te bzdury…Tymianek jak najbardziej – uwypukla smak kazdego grzyba, czy to pieczarka czy borowik. Ludzie po to sie dodaje przyprawy zeby smak byl niepowtarzalny a nie po prostu – kurki, pieczarki czy smietany. A jak nie pasuje to zrobcie sobie bez niczego – smazone i smacznego zycze.

  • Kapitan Cook

    nie zgodzę się, że wszystkie kurki są gorzkie. Ostatnio jadłem świeże i w ogóle nie były – i to nie pierwszy raz. Goryczka to domena kurek mrożonych.

  • szubinka

    to widocznie mamy inne odczucia smakowe, dla mnie sa gorzkie.

  • Aliwiki

    Sos rewelacja! (Tylko dałam za dużo miodu i wyszło za słodko -:) polędwiczki palce lizać . Ostatnio byliśmy z mężem w restauracji kurki były fatalne, gumowate i bardzo gorzkie jeszcze czuje ten smak -:( moje (świeże) wyszły rewelacyjnie, żadnej goryczy. Przepis świetny dziękuje

  • Przemek

    Zrobiłem wczoraj. Bomba! Sos po prostu pyszny :-) Dzięki za dobry przepis. Pozdrawiam.

  • gosia

    Właśnie zrobilam. Kurki świeże. Robilam ściśle wg przepisu i wyszlo pyszne :) może troche za slodkie ale pewnie za duże bylo moje „ciut” miodu. Dobry przepis