Szukaj przepisu

Ciasto salceson

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
ciasto salceson
  • ciasto salceson
  •  13
  •  111
SKŁADNIKI
  • 1,5 szkl. oleju 1,5 szkl. cukru 3 szkl. mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 3 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 1 kopczasty talerz kwaskowatych i twardych jabłek

Wielu z Was zapewne zaintryguje nazwa tego ciasta - salceson (nie mylić z wyrobem wędliniarskim). Wypiek ten jest jednym z najszybszych oraz najprostszych przepisów, które można wykonać z jabłek. Pyszny wilgotny środek z kawałeczkami jabłek oraz słodki i chrupki wierzch, wszystko to w jednym cieście.

sposób przygotowania

Zaczynamy od ubicia na jasny kolor żółtek wraz z cukrem. Do tej masy wędruje ubita na sztywno piana. Po połączeniu wsypujemy sypkie składniki: przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i cynamonem. Cały czas można używać miksera na małych obrotach. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem olej. Pozostało nam tylko dodać pokrojone w kawałki jabłka. Po dokładnym wymieszaniu całości masę można wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki. Salceson pieczemy ok. 1 h w 180 st. C. Przez pierwsze 40 min na nawiewie z obydwiema grzałkami, 20 min przed końcem tylko grzałka dolna. Po wyłączeniu piekarnika ciasto przy uchylonych drzwiczkach 10 min odpoczywa, potem wyjmujemy je. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Magda

    mimo, ze nazwa mnie nie zacheca to chetnie zjadlabym kawalek!:D

  • Piter

    Już sie piecze… Pachnie swietnie!

  • Anonim

    pycha!

  • Anonim

    pycha pycha pycha ;)

  • wiwi

    Placuszek boski… zawsze wychodzi rewelacyjnie.. Polecam naprawde warto!!:)

  • VIVA

    Jest, bardzo ale to bardzo smaczny jak na placek za ok. 15zł.
    Nie jest zły, kto robi to niech czeka na przepyszny zapaszek :) :D

  • asiek

    przepis znam od mamy, ciasto najlepiej smakuje, jak doda się więcej jabłek, jest wtedy mokre i nawet kilka dni postoi, jeśli przetrwa napad łakomczuchów :D

  • steffcia

    A u mnie było tak, że najpierw zrobiłam te ciasto, bo kiedyś dostałam ten przepis, a później dowiedziałam jak sie nazywa ;)

  • paula

    Cudowne! Zrobiłam w sobotę dla rodzinki :)

  • nati

    ja robie inaczej ale jest smaczny jajka wrzucam pojedynczo i pieke 40minut polecam

  • misia

    A ja trochę nieprzygotowana zabrałam się do tego ciasta :D tzn wydawało mi się, że wszystko mam, ale okazało się że mam tylko jedną szklankę mąki, 1 jabłko :D a zorientowałam się dopiero jak ubiłam pianę z białek i szkoda mi było tylu straconych jaj więc postanowiłam ukończyć niekompletne dzieło :D dodałam niepełna szklankę cukru i łyżeczkę sody. I jak już miałam blachę w piekarnikh przypomniałam sobie o oleju :D więc było bez. Także upiekłam wersję ekonomiczną i bardziej dietetyczną :) mimp wszystko ładnie wyrosło było bardzo puszyste i całkiem smaczne. Pozdrawiam.