Szukaj przepisu

Ciasto salceson

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Korzystając z dorodnych jabłek z mojego sadu postanowiłem przygotować ciasto salceson. Słodkość ta należy do grupy wypieków: ,,zakręć i już". Co do samych jabłek ja polecam twarde oraz kwaskowate odmiany. Jednak jak widać na zdjęciu nawet rodzime papierówki świetnie się zdadzą. Sekretem salcesonu jest kakao oraz cynamon, które nadają niepowtarzalny smak oraz aromat. Zapraszam zatem do kuchni.

  • Składniki:

  • 1,5 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kopczasty talerz kwaskowatych i twardych jabłek

Przepis

Zaczynamy od ubicia na jasny kolor żółtek wraz z cukrem. Do tej masy wędruje ubita na sztywno piana.

Po połączeniu wsypujemy sypkie składniki: przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i cynamonem. Cały czas można używać miksera na małych obrotach.

Na koniec wlewamy wąskim strumieniem olej. Pozostało nam tylko dodać pokrojone w kawałki jabłka.

Po dokładnym wymieszaniu całości masę można wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki. Salceson pieczemy ok. 1 h w 180 st. C. Przez pierwsze 40 min na nawiewie z obydwiema grzałkami, 20 min przed końcem tylko grzałka dolna. Po wyłączeniu piekarnika ciasto przy uchylonych drzwiczkach 10 min odpoczywa, potem wyjmujemy je.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Magda pisze:

    mimo, ze nazwa mnie nie zacheca to chetnie zjadlabym kawalek!:D

  2. Piter pisze:

    Już sie piecze… Pachnie swietnie!

  3. Anonim pisze:

    pycha!

  4. Anonim pisze:

    pycha pycha pycha ;)

  5. wiwi pisze:

    Placuszek boski… zawsze wychodzi rewelacyjnie.. Polecam naprawde warto!!:)

  6. VIVA pisze:

    Jest, bardzo ale to bardzo smaczny jak na placek za ok. 15zł.
    Nie jest zły, kto robi to niech czeka na przepyszny zapaszek :) :D

  7. asiek pisze:

    przepis znam od mamy, ciasto najlepiej smakuje, jak doda się więcej jabłek, jest wtedy mokre i nawet kilka dni postoi, jeśli przetrwa napad łakomczuchów :D

  8. steffcia pisze:

    A u mnie było tak, że najpierw zrobiłam te ciasto, bo kiedyś dostałam ten przepis, a później dowiedziałam jak sie nazywa ;)

  9. paula pisze:

    Cudowne! Zrobiłam w sobotę dla rodzinki :)

  10. nati pisze:

    ja robie inaczej ale jest smaczny jajka wrzucam pojedynczo i pieke 40minut polecam

  11. misia pisze:

    A ja trochę nieprzygotowana zabrałam się do tego ciasta :D tzn wydawało mi się, że wszystko mam, ale okazało się że mam tylko jedną szklankę mąki, 1 jabłko :D a zorientowałam się dopiero jak ubiłam pianę z białek i szkoda mi było tylu straconych jaj więc postanowiłam ukończyć niekompletne dzieło :D dodałam niepełna szklankę cukru i łyżeczkę sody. I jak już miałam blachę w piekarnikh przypomniałam sobie o oleju :D więc było bez. Także upiekłam wersję ekonomiczną i bardziej dietetyczną :) mimp wszystko ładnie wyrosło było bardzo puszyste i całkiem smaczne. Pozdrawiam.

Skomentuj


− 3 = sześć