Ciasto salceson


6 osób
łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1,5 szkl. oleju 1,5 szkl. cukru 3 szkl. mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 3 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 1 kopczasty talerz kwaskowatych i twardych jabłek

Wielu z Was zapewne zaintryguje nazwa tego ciasta - salceson (nie mylić z wyrobem wędliniarskim). Wypiek ten jest jednym z najszybszych oraz najprostszych przepisów, które można wykonać z jabłek. Pyszny wilgotny środek z kawałeczkami jabłek oraz słodki i chrupki wierzch, wszystko to w jednym cieście.

sposób przygotowania

Zaczynamy od ubicia na jasny kolor żółtek wraz z cukrem. Do tej masy wędruje ubita na sztywno piana. Po połączeniu wsypujemy sypkie składniki: przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i cynamonem. Cały czas można używać miksera na małych obrotach. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem olej. Pozostało nam tylko dodać pokrojone w kawałki jabłka. Po dokładnym wymieszaniu całości masę można wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki. Salceson pieczemy ok. 1 h w 180 st. C. Przez pierwsze 40 min na nawiewie z obydwiema grzałkami, 20 min przed końcem tylko grzałka dolna. Po wyłączeniu piekarnika ciasto przy uchylonych drzwiczkach 10 min odpoczywa, potem wyjmujemy je. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!