Tradycyjne naleśniki z białym serem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 220 g mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml zimnej wody
  • 250 ml zimnego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Dodatki:

  • biały ser lub waniliowy serek homogenizowany
  • 1 żółtko
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Ulubione owoce
  • roztopiona czekolada lub krem balsamiczny

Naleśniki z białym serem są daniem, które zna chyba każdy. Nie wyobrażamy sobie dzieciństwa bez tego smakołyku. Cienkie ciasto naleśnikowe wraz z rozgniecionym serem było moim ulubionym daniem w przedszkolu. Poznajcie naszą wersję tego klasyku.

Tradycyjne naleśniki z białym serem przepis

  1. Masło rozpuść w małym rondlu, a następnie odstaw do przestudzenia.
  2. Do garnka dodaj wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
  3. Garnkiem uderz energicznie kilka razy o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Następnie odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
  4. W oddzielnej misce ugnieć ser ze śmietaną, żółtkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Całość powinna mieć zwartą konsystencję.
  5. Na rozgrzanej patelni wlej odrobinę oleju i rozprowadź po całości kawałkiem papierowego ręcznika. Następnie wlewaj po jednej chochelce ciasta i równomiernie, okrężnymi ruchami rozprowadź ciasto po powierzchni patelni. Idealna grubość ciasta naleśnikowego to 2 mm.
  6. Smażymy kilka minut z każdej strony, aby placki się przyrumieniły. Gotowe naleśniki odstaw na blat kuchenny.
  7. Wystudzone wysmaruj serem od środka i rozłóż ulubione dodatki.
  8. Podawaj polane czekoladą lub kremem balsamicznym.