Szukaj przepisu

Tradycyjne naleśniki z białym serem

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Z rozrzewnieniem przypominam sobie talerzową zabawę w "ogon ryby" - bo właśnie owy ogon końcówka zwiniętego naleśnika przypominała. Poznajcie moją ulubioną wersję tradycyjnych naleśników z białym serem.

W naleśnikach najlepsza jest dowolność składników z jakimi je podamy. Ja uwielbiam wrzucić do środka kawałki brzoskwini, jagody, truskawki lub czereśnie. Jako wypełnienie serowe używam najczęściej wiejskiego sera ,,od Baby" rozrobionego z odrobiną śmietany i dużą ilością cukru pudru, szczyptą cynamonu i jednym żółtkiem. Jeśli owego sera nie posiadacie kupcie dobrej jakości serek homogenizowany waniliowy (z kawałkami wanilii). Co do ciasta naleśnikowego to oczywiście robię go na czuja, ale od lat jestem wiernym fanem przepisu Julii Child na crepes - czyli francuskie naleśniki.

  • Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 szkl. zimnej wody
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • dodatki: biały ser lub waniliowy serek homogenizowany
  • 1 żółtko
  • cynamon, cukier waniliowy
  • odrobina kwaśnej śmietany
  • dowolne dodatki, np. owoce
  • roztopiona czekolada lub krem balsamiczny

Przepis

Zaczynamy od ciasta naleśnikowego: w garnku miksujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję (roztopione masło powinno być letnie). Masa powinna mieć gęstość śmietany kremówki, powinna pozostawiać ślad na zewnętrznej części łyżki. Garnkiem stukamy energicznie kilka razy o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Następnie odkładamy w chłodne miejsce na min. 30 minut, aby mąka wchłonęła płyn.

W oddzielnej misce ugniatamy wiejski ser z odrobiną śmietany, żółtkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Całość powinna mieć zwartą konsystencję.

Czas na smażenie: na rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną wylewamy po jednej chochelce płynu. Równomiernie kolistym ruchem rozprowadzamy ciasto po powierzchni patelni. Idealna grubość ciasta naleśnikowego to 2 mm. Smażymy kilka minut z każdej strony, aby się ciasto zezłociło. Gotowe naleśniki odstawiamy na blat kuchenny. Wystudzone smarujemy serem i do środka wkładamy ulubione dodatki. Rolujemy i jemy lub zwinięte crepes ponownie podsmażamy na odrobinie masła, do uzyskania chrupkości. Podajemy z roztopioną czekoladą lub kremem balsamicznym. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Panna Malwinna pisze:

    Cudownie pyszny klasyk;)

  2. alicjanda pisze:

    Wygląda pysznie i chyba smakuje tez

  3. kaska pisze:

    wlasnie zrobilam.. co tu duzo gadac, pycha !

Skomentuj


siedem − = 3