Szukaj przepisu

Mus truskawkowy- błyskawiczny

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Mimo kończącego się sezonu na truskawki warto wykorzystać jeszcze szansę na zrobienie szybkiego musu truskawkowego. Piękno tego deseru tkwi w prostocie, aczkolwiek można zrobić bardziej wyrafinowaną wersję, np. przy wykorzystaniu akompaniamentu pianki miętowej (miksujemy kilka gałązek mięty z połową szklanki wody, następnie odsączamy wszystko przez drobną szmatkę. Do płynu dodajemy szczyptę lecytyny sojowej, cukier puder oraz sok z cytryny i ubijamy całość blenderem do uzyskania pianki. Lecytyna sprawi, że pianka będzie trwalsza).

  • Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości truskawek)
  • 0,5 szkl. wody

Przepis

Zaczynamy od rozpuszczenia w połowie szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny. Obrane i umyte truskawki miksujemy w mikserze. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jak największej ilości bąbelków powietrza.

Warto zrobić trochę słodszą wersję musu, gdyż zimny deser ,,traci" trochę swojej słodkości - należy o tym pamiętać. Podajemy z pianką miętową lub innymi dodatkami. Najlepiej użyć chrupkich składników, ja polecam ciasteczka owsiane. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. aicha pisze:

    Kategoria – dania wegetariańskie – a w przepisie żelatyna, hmmmmmmmmmmmmmm………..

  2. Kapitan Cook pisze:

    Już poprawione :) Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. W celu otrzymania przepisu wegetariańskiego polecam zamiast żelatyny dodać agar – czyli substancja żelująca z alg morskich. Pozdrawiam

  3. Wspólne Gotowanie pisze:

    Mniam…zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzien.

  4. Olga pisze:

    Mhmmm pychota! Robię bardzo podobny, ale za pomocą speedcooka, a nie blendera. No i nie dodawałam lecytyny. Muszę spróbować :)

  5. Aga pisze:

    Super pomysł na truskawki! Uwielbiam je :)
    Polecam też łączyć je z serkiem mascarpone – rewelacja! ;)

  6. Basia pisze:

    Bardzo dobre :) Ale można dodać jeszcze troszeczkę śmietany do tego.

Skomentuj


9 − cztery =