Szukaj przepisu

Mus truskawkowy- błyskawiczny

4 osoby
Łatwe
Składniki
Mus truskawkowy
  • Mus truskawkowy
  •  IMG_0009
  •  IMG_0016
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 – 3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości truskawek)
  • 120 ml wody
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender

Mus truskawkowy to idealne rozwiązanie na upalne dni. Szybki deser z truskawek sprawi, że choć przez chwile przepełni was zimne orzeźwienie. Wystarczą trzy składniki, aby wyczarować przepyszne danko na Małego Głoda.

sposób przygotowania

  1. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę.
  2. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z cukrem na gładką masę.
  3. Połącz wszystko, podziel na porcje i włóż do lodówki aby stężało.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Tort z mascarpone
  • Eton Mess z truskawkami
  • Knedle z truskawkami
  • Pierogi z truskawkami
  • przepis na gofry
  • aicha

    Kategoria – dania wegetariańskie – a w przepisie żelatyna, hmmmmmmmmmmmmmm………..

  • Kapitan Cook

    Już poprawione :) Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. W celu otrzymania przepisu wegetariańskiego polecam zamiast żelatyny dodać agar – czyli substancja żelująca z alg morskich. Pozdrawiam

  • Wspólne Gotowanie

    Mniam…zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzien.

  • Olga

    Mhmmm pychota! Robię bardzo podobny, ale za pomocą speedcooka, a nie blendera. No i nie dodawałam lecytyny. Muszę spróbować :)

  • Aga

    Super pomysł na truskawki! Uwielbiam je :)
    Polecam też łączyć je z serkiem mascarpone – rewelacja! ;)

  • Basia

    Bardzo dobre :) Ale można dodać jeszcze troszeczkę śmietany do tego.