Szukaj przepisu

Mus truskawkowy- błyskawiczny

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Mus truskawkowy
  • Mus truskawkowy
  •  IMG_0012
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości truskawek) 0,5 szkl. wody

Mus truskawkowy to idealne rozwiązanie na upalne dni. Szybki deser z truskawek sprawi, że choć przez chwile przepełni was zimne orzeźwienie. Wystarczą trzy składniki, aby wyczarować przepyszne danko na Małego Głoda.

sposób przygotowania

Zaczynamy od rozpuszczenia w połowie szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny. Obrane i umyte truskawki miksujemy w mikserze. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jak największej ilości bąbelków powietrza. Warto zrobić trochę słodszą wersję musu, gdyż zimny deser ,,traci" trochę swojej słodkości - należy o tym pamiętać. Podajemy z pianką miętową lub innymi dodatkami. Najlepiej użyć chrupkich składników, ja polecam ciasteczka owsiane. Smacznego!

Autor przepisu:

  • aicha

    Kategoria – dania wegetariańskie – a w przepisie żelatyna, hmmmmmmmmmmmmmm………..

  • Kapitan Cook

    Już poprawione :) Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. W celu otrzymania przepisu wegetariańskiego polecam zamiast żelatyny dodać agar – czyli substancja żelująca z alg morskich. Pozdrawiam

  • Wspólne Gotowanie

    Mniam…zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzien.

  • Olga

    Mhmmm pychota! Robię bardzo podobny, ale za pomocą speedcooka, a nie blendera. No i nie dodawałam lecytyny. Muszę spróbować :)

  • Aga

    Super pomysł na truskawki! Uwielbiam je :)
    Polecam też łączyć je z serkiem mascarpone – rewelacja! ;)

  • Basia

    Bardzo dobre :) Ale można dodać jeszcze troszeczkę śmietany do tego.