Ciasteczka z miodem
- 200 g masła (o zawartości tłuszczu min. 82%)
- 250 g mąki tortowej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 5 łyżek płynnego miodu
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
- szpryca do dekorowania
Porada szefa kuchni
Podany przepis jest podstawowym na ciasteczka z miodem, możesz go urozmaicić, dodając ulubione przyprawy i dodatki: skórkę pomarańczową lub cytrynową, kardamon, cynamon. Ciasteczka można zostawić w wersji soute (bez żadnych dekoracji) lub po wystygnięciu ozdobić je lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasteczka z miodem przepis
- Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób kopiec, a w nim zagłębienie.
- Masło (w temperaturze pokojowej) pokrój na kawałki za pomocą noża i dodaj do zagłębienia w mące.
- Do mąki i masła dodaj jajka (jedno całe i jedno żółtko) i miód.
- Ciasto zagnieć ręcznie, jeśli zbyt mocno będzie się kleiło do rąk możesz podsypać ciasto mąką.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 5 mm i wytnij ciastka o dowolnych kształtach.
- W moim przypadku są to serca gdyż ciasteczka z tego przepisu są niczym "miód na moje serce".
- Wycięte ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 7 min.
- Kiedy ciastka będą złote, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Udekoruj według uznania.
Mniam, wyglądają smakowicie :)