Makaron z pieczarkami, papryką i kiełbasą


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 papryki czerwone
  • 2 wędzone kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • paczka makaronu szpinakowego
  • 1 cebula
  • olej
  • sól i pieprz
  • połowa małej papryczki piri piri
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka sproszkowana papryka
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Folia spożywcza
  • szczypce

Porada szefa kuchni

Aby sprawdzić czy makaron jest al dente wystarczy wyciągnąć z gotującego garnka widelcem jedna nitkę makaronu i ją przekroić. Powinna na samym środku przecięcia mieć małą, jaśniejszą kropkę.

Pewien ceniony, polski kucharz, zdradzając swój sekret przyrządzania wybornych potraw, powiedział: 3 składniki w potrawie to absolutne maksimum, aby uzyskać wspaniały efekt. Większa ilość produktów stwarza ryzyko przekombinowania, a to niepożądany efekt. A więc proszę bardzo, przygotowaliśmy dla Was danie według tej techniki: makaron z kiełbasą, papryką i pieczarkami. Na każdą okazję!

Makaron z pieczarkami, papryką i kiełbasą przepis

  1. Paprykę opal nad mocno rozgrzanym palnikiem lub w piekarniku aż będzie lekko przypieczona. Następnie umieść je w misce i zakryj szczelnie folią spożywczą.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Następnie wrzuć makaron i ugotuj aby był al dente. Makaron odcedź i pozostaw połowę szklanki wody po gotowaniu.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  5. Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie poprzekrawaj na pół, a następnie w plasterki.
  6. Gdy skórka z papryki zacznie odchodzić, ściągnij ją całkowicie, pozbądź się gniazd nasiennych, a miąższ pokrój w kostkę.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć cebulę. Po zeszkleniu dodaj czosnek i dopraw słodką papryką, posiekaną papryczka piri piri oraz tymiankiem.
  8. Gdy całość się lekko przysmaży dodaj kiełbasę i zwiększ moc palnika.
  9. Gdy mięso będzie przyrumienione dodaj pieczarki i pokrojoną paprykę.
  10. Całość duś aż papryka i pieczarki zmiękną.
  11. Na koniec dorzuć makaron i wodę spod gotowanego makaronu.
  12. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny.