Szukaj przepisu

Krokiety z pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Sekretnym dodatkiem każdego wykwintnego czerwonego barszczu jest przepyszny krokiet. Ja uwielbiam krokiety z farszem pieczarkowym. Jednak ostatnio również pokochałem boczniaki, więc nie wykluczam w przyszłości właśnie takiego związku. Co do farszu, to śmiem sądzić, iż jest on moim ulubionym. Sekretem domowych krokietów, a dokładniej rzecz ujmując farszu, jest nać pietruszki oraz żółty ser. Te dwa składniki dodane w odpowiednim momencie do farszu staną się kwintesencją tej potrawy. A zatem: poznajcie mój sekret!

  • Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • nać pietruszki
  • 7 dag żółtego sera
  • ciasto naleśnikowe
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • olej

Przepis

Zaczynamy od przygotowania farszu (podana ilość składników wystarczy na nafaszerowanie 4-5 naleśników). W rondelku smażymy obrane i starte na grubych oczkach pieczarki. Lekko solimy, aby szybciej puściły wodę. Gdy woda odparuje dodajemy 1 łyżkę masła i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość lekko podsmażamy (farsz nie powinien być za suchy). Prawie gotowy farsz zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.

Następnie smażymy 5 naleśników, najlepiej żeby były cienkie. Odkładamy je na bok, aby przestygły. Następnie do lekko przestudzonego farszu dodajemy posiekaną drobno nać pietruszki oraz pokrojony w drobną kosteczkę żółty ser (dodajemy te składniki do chłodnej masy, gdyż chcemy aby ser rozpuścił się dopiero w podgrzewanym krokiecie, a nie teraz tworząc serową kulę. Dodatkowo pietruszka nie traci swojego ostrawego aromatu). Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśnikach. Placki rolujemy jak gołąbki zawijając pierw brzegi do środka, a następnie od siebie. Gotowe krokiety maczamy wpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, aby nie spalić bułki.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. kuchennefascynacje pisze:

    Od razu zgłodniałam, przepis zapisuję :)

  2. monikucha pisze:

    Krokiety wygladaja rewelacyjnie:)

  3. olkor pisze:

    Uwielbiam krokiety z grzybami!

  4. marcia pisze:

    Moja mama dodoała jeszcze paprykę i zwariowałam <3 :) pyyyyyyyyycha

  5. pati89 pisze:

    paprykę świeżą?

  6. vit65 pisze:

    dzisiaj osobiście je zrobiłem wyszły pychotka :-)

  7. gwiazdeczka 55 pisze:

    Super! ale fajne. niesamowite niebo w gębie. Loffciam je <3

  8. mario8_xD pisze:

    Zgadzam się z przedmówcą! Krokiety forever, my polacy je kochamy. <<<<!-D choina

  9. banan pisze:

    Ja robię takie krokiety ale do jedzenia smaruję ketchupem bo wydają mi się mało wyraziste. Może macie jakieś pomysły na dodatek do krokieta?

  10. Kapitan Cook pisze:

    skoro lubisz ketchup to polecam nasz sos barbecue: http://www.codogara.pl/10989/sos-barbecue/

  11. Gosiek81 pisze:

    Ale jak robie nalesniki i ptem je skladam to sie lamia, i pekaja . Dostalam przepis ze, csto na nalesniki do krokietow robi sie z wody a nie zmleka!!!

  12. Kapitan Cook pisze:

    Przy odpowiednich proporcjach nie powinny pękać.

  13. Zosia3 pisze:

    Jutro je zrobię. Pięknie wyglądają. Na pewno będą pyszne!

Skomentuj


4 − dwa =