Knedle ze śliwkami


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1 jajko
  • 5 śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon
  • olej
  • masło
  • bułka tarta
TO CI SIĘ PRZYDA
  • praska do ziemniaków
  • miska
  • stolnica

Na śliwkowym drzewie w moim ogrodzie dojrzewają węgierki - to znak, że najwyższa pora na knedle ze śliwkami. Uwielbiam to zgrabne połączenie słodkawego ciasta knedlowego (świetnie nadaje się również na kluski śląskie) z kwaskiem węgierek.

sposób przygotowania

  1. Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostudzenia.
  3. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  4. Ziemniaki uformuj w jedną kulkę i odkrój z niej 1/4.
  5. W wolne miejsce wsyp większą część mąki ziemniaczanej i dopełnij mąką pszenną.
  6. Dodaj soli i wbij jajko, a następnie wyrabiaj ręcznie, aż przestanie się kleić do rąk.
  7. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki o długości ok. 5 cm.
  8. Umyj śliwki i pokrój na połówki.
  9. W miseczce zmieszaj ze sobą 80 g cukru i pół łyżeczki cynamonu.
  10. Rozpłaszcz kawałeczki ciasta, na środek każdego z nich połóż połówkę śliwki i posyp cukrem cynamonowym.
  11. Zawiń boki ciasta i uformuj w kulki.
  12. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
  13. Do wrzątku wrzuć knedle i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  14. Na patelnię wsyp bułkę tartą i smaż ją przez 2 minuty, aby się zarumieniła.
  15. Do bułki tartej dodaj masło, aby powstała lekko płynna masa.
  16. Knedle podawaj polane bułką tartą i posypane cukrem cynamonowym.