Knedle ze śliwkami


4 osoby
Łatwe
Składniki
Domowe knedle ze śliwkami
  • Domowe knedle ze śliwkami
  •  knedle-ze-sliwkami1
  •  knedle-ze-sliwkami
SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1 jajko
  • 5 śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon
  • olej
  • masło
  • bułka tarta
TO CI SIĘ PRZYDA
  • praska do ziemniaków
  • miska
  • stolnica

Na śliwkowym drzewie w moim ogrodzie dojrzewają węgierki - to znak, że najwyższa pora na knedle ze śliwkami. Uwielbiam to zgrabne połączenie słodkawego ciasta knedlowego (świetnie nadaje się również na kluski śląskie) z kwaskiem węgierek.

sposób przygotowania

  1. Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostudzenia.
  3. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  4. Ziemniaki uformuj w jedną kulkę i odkrój z niej 1/4.
  5. W wolne miejsce wsyp większą część mąki ziemniaczanej i dopełnij mąką pszenną.
  6. Dodaj soli i wbij jajko, a następnie wyrabiaj ręcznie, aż przestanie się kleić do rąk.
  7. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki o długości ok. 5 cm.
  8. Umyj śliwki i pokrój na połówki.
  9. W miseczce zmieszaj ze sobą 80 g cukru i pół łyżeczki cynamonu.
  10. Rozpłaszcz kawałeczki ciasta, na środek każdego z nich połóż połówkę śliwki i posyp cukrem cynamonowym.
  11. Zawiń boki ciasta i uformuj w kulki.
  12. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
  13. Do wrzątku wrzuć knedle i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  14. Na patelnię wsyp bułkę tartą i smaż ją przez 2 minuty, aby się zarumieniła.
  15. Do bułki tartej dodaj masło, aby powstała lekko płynna masa.
  16. Knedle podawaj polane bułką tartą i posypane cukrem cynamonowym.

Knedle ze śliwkami
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • Anonim

    Witam są bardzo dobre po prostu genialne i to jeszcze w wykonaniu pana pozdrawiam aga

  • Mokosz

    Nie, nie, nie! Do knedli dodaje się mąki pszennej, a ziemniaczanej najwyżej łyżkę! Przecież to ziemniaki dają „klej”, przez co knedle są „kluskowe” i nie potrzeba dodatkowo mąki ziemniaczanej więcej niż łyżkę!

  • http://www.codogara.pl/author/admincdg/ Kapitan Cook

    Ja zawsze robiłem tak jak w przepisie i wychodzą znakomite. Co kto lubi :-)

  • kiddo

    a co powiecie na dodanie do ciasta twarogu? osobiście tak nie robiłam, ale widziałam taki przepis; co do tradycji- mnie uczono w domu, że do ziemniaków dodaje się mąki pół na pół pszennej i ziemniaczanej;
    właśnie dziś robię knedle po raz pierwszy od 12 lat ;) mam nadzieję, że wyjdą :)

  • http://www.codogara.pl/author/admincdg/ Kapitan Cook

    Oczywiście można dodać twarogu, wtedy wyjdą bardziej ,,konkretne”, jest kilka wersji tego przepisu

  • jeremiada

    Nic dodać,nic ująć! Najważniejsze,że śliwki nie rosną na wierzbie.;)

  • lala

    Polecam wyszły mi dzis doskonałe. Maka ziemniaczana musi byc ;) probowałam kiedys bez i wtedy ciasto sie rozwala. dziekuje.

  • ds

    knedle bez cynamonu? Fu ble . Koniecznie do środka do śliwek ddosypujemy cynamon zmieszany z cukrem potem sklejamy, Posypka też z cukru i cynamonu. Place lizać.

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Świena propozycja. Ja polecam także użyć cukru waniliowego.

  • miosna

    Knedle są wspaniałe,bardzo dziękuję za przepis! Do tej pory robiłam mniej więcej tak jak Mokosz powyżej i nie były takie smaczne. Powiem tak, tak, tak, dla przepisu i Kapitana Cooka:)

  • oliveoil

    Ja robię bez cynamonu bo nie lubię, ale są naprawdę pyszne

  • Ekmyt

    Przesympatyczny przepis :-) wspaniale knedle poprostu ;-)

  • ola

    ciasto jest takie samo jak na kluski slaskie!

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    dokładnie tak jest, z tego właśnie ciasta wychodzą najlepsze knedle – mięciutkie :)

  • babcia marylka

    Moja mamusią do ciasta knedlowego dodawala bułkę tarta , co powodowało że były mieciutkie i puszyste. Polecam spróbować. Raj na podniebieniu

  • dersu

    Nic nie jest bardziej zagmatwane niz twoj przepis na knedle, np wykrawamy 1/4 ziemniakow

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    na filmiku chyba najlepiej widać o co mi chodziło. Pozdrawiam

  • antyfaszysta

    @dersu – a czego ty tu nie rozumiesz? Nie wiesz jak kupę ziemniaków podzielić na 4 części? To wróć do podstawówki i nie ośmieszaj się, please.

  • dersu

    Rzeczywiscie na filmiku widac lepiej, czyli maki i innych skladnikow trzeba dodac czwarta czesc objetosci ziemniakow. antyfaszysta jesli nie ma nic innego do powiedzenia to ma okazje siedziec cicho, a nie dzielic kupy na 4

  • Ela

    dzisiaj na obiad zrobiłam knedle wyszły pyszne .Pozdrawiam i polecam!!!

  • Sanwia

    Świetny przepis, a knedelki pyszne;)

  • totutotam

    Zamierzam zrobić knedle w nadchodzącym tygodniu, po raz pierwszy, więc troche się boje:)
    I mam takie pytanie: swego czasu w lidlu były knedle ze śliwkami, które strasznie mi smakowały, miedzy innymi dlatego, że śliwki były z dodatkiem cynamonu. No ale przede wszystkim – sliwki były takiej konsystencji, jakby były przedtem troche podsmażone, czyli miększe niż zwykłe połówki i takie lekko galaretowate. Wiadomo – zależy, co kto lubi, ale dla mnie tamto nadzieje było najlepsze na świecie. No i dochodzę do meritum:) Czy macie jakiś pomyśł albo doświadczenie, jak przygotować takie śliwki? Wystarczy lekko podsmażyć z cukrem? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Można lekko podsmażyć na karmelu plus cynamon i wanilia, i lekko podlać czerwony winem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  • totutotam

    Wielkie dzięki!

  • makara

    chcialabym knedle zamrozic na zapas obgotowac je do wyplyniecia czy mrozic surowe??

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Obgotować, wychłodzić, ułożyć pojedyńczo na desce drewnianej i tak zamrozić. Potem zamrożone zsypać do worków. Pozdrawiam

  • makara

    bardzo dziekuje:)

  • Małgorzata

    Zrobilam dzisiaj na obiad, są po prostu genialne, zachowam ten przepis:)

  • gina

    Bardzo dobre. Polecam z gęstą śmietaną i cukrem. Moja mamusia tak podawała. Są genialne.

  • mardybum

    Przepis świetny – knedle zrobione, pożarte i smaczne bardzooooo:) Wielkie dzięki, będę zaglądać częściej.

  • Zrych2

    Knedle wg.przepisu wspaniale smakują.Gratulacje

  • domkasia

    Kiedyś dodawałam tylko pszennej maki. Taki znalazłam przepis. Były twarde i niesmaczne. Według Twoich proporcji – pycha! Zrobiłam z większej ilości ziemniaków – z mięskiem i ze śliwką. Super! Polecam!

  • Anka

    Świetny przepis! Od lat robię kluski śląskie i dopiero pierwszy raz zrobiłam knedle ze śliwkami. Nie wiedziałam, że to takie proste!

  • Ania

    Przeczytałam, zrobiłam, wyszło fantastycznie! Cała rodzina zachwycona – dziękuję! Mąż dawno tak nie komplementował obiadu jak dziś :)