Szukaj przepisu

Knedle ze śliwkami

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Sekretem dobrego ciasta na knedle jest odpowiednia temperatura przeciskanych ziemniaków. Gdy do wyrabianej masy użyjemy ciepłych, przeciśniętych ziemniaków - to potrzeba będzie dodać więcej mąki - przez co nasze kluski wyjdą twarde. Ja polecam przeciskać letnie ziemniaki. Ważne jest też dodanie trochę mąki pszennej, nie tylko ziemniaczanej. No i oczywiście śliwki - ja uwielbiam węgierki, ale dla urozmaicenia często robię drugą wersję z brzoskwiniami - polecam. No i oczywiście zachęcam do obejrzenia kolejnego poradnika video - tym razem dodałem lekką muzyczkę jako całościowy podkład muzyczny, mam nadzieję, że wam się spodoba.

  • Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1 jajko
  • 5 śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon
  • olej
  • masło
  • bułka tarta

Przepis

Gotujemy 0,5 kg ziemniaków, po czym jak wystygną przeciskamy je przez praskę. Formujemy delikatnie kulkę i wykrawamy 1/4 ziemniaków. W to miejsce dosypujemy większą część mąki ziemniaczanej i dopełniamy pszenną (patrz film). Dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Całość lekko wyrabiamy. Ciasto musi być sprężyste, jeśli będzie kleić się do rąk dosypujemy mąki ziemniaczanej.

Następnie formujemy wałek i wykrawamy wałeczki (patrz film). Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę (lub ćwiartkę jak węgierka jest duża) śliwki. Potem wsypujemy do środka śliwki pół łyżeczki cukru cynamonowego (1/3 szklanki cukru mieszamy z połową łyżeczki cynamonu). Zaklejamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 min. Najlepiej podawać polane zrumienionym masłem z bułką tartą (na suchej patelni rumienimy 2 minuty samą bułką tartą, a potem dodajemy do niej tyle masła, aby powstała lekko płynna masa) i posypane cukrem cynamonowym.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Anonim pisze:

    Witam są bardzo dobre po prostu genialne i to jeszcze w wykonaniu pana pozdrawiam aga

  2. Mokosz pisze:

    Nie, nie, nie! Do knedli dodaje się mąki pszennej, a ziemniaczanej najwyżej łyżkę! Przecież to ziemniaki dają „klej”, przez co knedle są „kluskowe” i nie potrzeba dodatkowo mąki ziemniaczanej więcej niż łyżkę!

  3. Kapitan Cook pisze:

    Ja zawsze robiłem tak jak w przepisie i wychodzą znakomite. Co kto lubi :-)

  4. kiddo pisze:

    a co powiecie na dodanie do ciasta twarogu? osobiście tak nie robiłam, ale widziałam taki przepis; co do tradycji- mnie uczono w domu, że do ziemniaków dodaje się mąki pół na pół pszennej i ziemniaczanej;
    właśnie dziś robię knedle po raz pierwszy od 12 lat ;) mam nadzieję, że wyjdą :)

  5. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście można dodać twarogu, wtedy wyjdą bardziej ,,konkretne”, jest kilka wersji tego przepisu

  6. jeremiada pisze:

    Nic dodać,nic ująć! Najważniejsze,że śliwki nie rosną na wierzbie.;)

  7. lala pisze:

    Polecam wyszły mi dzis doskonałe. Maka ziemniaczana musi byc ;) probowałam kiedys bez i wtedy ciasto sie rozwala. dziekuje.

  8. ds pisze:

    knedle bez cynamonu? Fu ble . Koniecznie do środka do śliwek ddosypujemy cynamon zmieszany z cukrem potem sklejamy, Posypka też z cukru i cynamonu. Place lizać.

  9. Kapitan Cook pisze:

    Świena propozycja. Ja polecam także użyć cukru waniliowego.

  10. miosna pisze:

    Knedle są wspaniałe,bardzo dziękuję za przepis! Do tej pory robiłam mniej więcej tak jak Mokosz powyżej i nie były takie smaczne. Powiem tak, tak, tak, dla przepisu i Kapitana Cooka:)

  11. oliveoil pisze:

    Ja robię bez cynamonu bo nie lubię, ale są naprawdę pyszne

  12. Ekmyt pisze:

    Przesympatyczny przepis :-) wspaniale knedle poprostu ;-)

  13. ola pisze:

    ciasto jest takie samo jak na kluski slaskie!

  14. Kapitan Cook pisze:

    dokładnie tak jest, z tego właśnie ciasta wychodzą najlepsze knedle – mięciutkie :)

  15. babcia marylka pisze:

    Moja mamusią do ciasta knedlowego dodawala bułkę tarta , co powodowało że były mieciutkie i puszyste. Polecam spróbować. Raj na podniebieniu

  16. dersu pisze:

    Nic nie jest bardziej zagmatwane niz twoj przepis na knedle, np wykrawamy 1/4 ziemniakow

  17. Kapitan Cook pisze:

    na filmiku chyba najlepiej widać o co mi chodziło. Pozdrawiam

  18. antyfaszysta pisze:

    @dersu – a czego ty tu nie rozumiesz? Nie wiesz jak kupę ziemniaków podzielić na 4 części? To wróć do podstawówki i nie ośmieszaj się, please.

  19. dersu pisze:

    Rzeczywiscie na filmiku widac lepiej, czyli maki i innych skladnikow trzeba dodac czwarta czesc objetosci ziemniakow. antyfaszysta jesli nie ma nic innego do powiedzenia to ma okazje siedziec cicho, a nie dzielic kupy na 4

  20. Ela pisze:

    dzisiaj na obiad zrobiłam knedle wyszły pyszne .Pozdrawiam i polecam!!!

  21. Sanwia pisze:

    Świetny przepis, a knedelki pyszne;)

  22. totutotam pisze:

    Zamierzam zrobić knedle w nadchodzącym tygodniu, po raz pierwszy, więc troche się boje:)
    I mam takie pytanie: swego czasu w lidlu były knedle ze śliwkami, które strasznie mi smakowały, miedzy innymi dlatego, że śliwki były z dodatkiem cynamonu. No ale przede wszystkim – sliwki były takiej konsystencji, jakby były przedtem troche podsmażone, czyli miększe niż zwykłe połówki i takie lekko galaretowate. Wiadomo – zależy, co kto lubi, ale dla mnie tamto nadzieje było najlepsze na świecie. No i dochodzę do meritum:) Czy macie jakiś pomyśł albo doświadczenie, jak przygotować takie śliwki? Wystarczy lekko podsmażyć z cukrem? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

  23. Kapitan Cook pisze:

    Można lekko podsmażyć na karmelu plus cynamon i wanilia, i lekko podlać czerwony winem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  24. totutotam pisze:

    Wielkie dzięki!

  25. makara pisze:

    chcialabym knedle zamrozic na zapas obgotowac je do wyplyniecia czy mrozic surowe??

  26. Kapitan Cook pisze:

    Obgotować, wychłodzić, ułożyć pojedyńczo na desce drewnianej i tak zamrozić. Potem zamrożone zsypać do worków. Pozdrawiam

  27. makara pisze:

    bardzo dziekuje:)

  28. Małgorzata pisze:

    Zrobilam dzisiaj na obiad, są po prostu genialne, zachowam ten przepis:)

  29. gina pisze:

    Bardzo dobre. Polecam z gęstą śmietaną i cukrem. Moja mamusia tak podawała. Są genialne.

  30. mardybum pisze:

    Przepis świetny – knedle zrobione, pożarte i smaczne bardzooooo:) Wielkie dzięki, będę zaglądać częściej.

  31. Zrych2 pisze:

    Knedle wg.przepisu wspaniale smakują.Gratulacje

  32. domkasia pisze:

    Kiedyś dodawałam tylko pszennej maki. Taki znalazłam przepis. Były twarde i niesmaczne. Według Twoich proporcji – pycha! Zrobiłam z większej ilości ziemniaków – z mięskiem i ze śliwką. Super! Polecam!

  33. Anka pisze:

    Świetny przepis! Od lat robię kluski śląskie i dopiero pierwszy raz zrobiłam knedle ze śliwkami. Nie wiedziałam, że to takie proste!

  34. Ania pisze:

    Przeczytałam, zrobiłam, wyszło fantastycznie! Cała rodzina zachwycona – dziękuję! Mąż dawno tak nie komplementował obiadu jak dziś :)

Skomentuj


7 + dwa =