Śledzie w buraczkach


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 płatów śledzia w zalewie octowej
  • 2 średnie buraki
  • 1 jabłko, twarde i kwaśne
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania sałatki o całą godzinę, możesz zamiast gotowania surowych buraków, wykorzystać gotowe buraki w wiórkach. Do tej sałatki najlepiej użyć śledzi matjas. Bądźcie ostrożni, ponieważ producenci często piszą na opakowaniach: śledzie a la Matjas - co oznacza że z matjasem nie ma nic wspólnego.

Jeśli ktoś się jeszcze nie znudził rybami, polecamy przepyszne śledzie w buraczkach. Dzięki dobranym składnikom ta przekąska staje się bardzo lekka, a pozostaje w niej świąteczny charakter. Takiego śledzika z jogurtem i buraczkami o delikatnie kwaskowym posmaku dobrze jest przekąsić pomiędzy świętami a sylwestrem, aby trochę odświeżyć kubki smakowe.

Przepis na: Śledzie w buraczkach

  1. Buraki umyj i gotuj przez godzinę.
  2. Śledzie pokrój w większą kostkę i przełóż do dużej miski, w której wymieszasz wszystkie składniki.
  3. Obierz jabłko, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę.
  4. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki przekładaj do jednej miski.
  6. Kiedy buraki się ugotują i przestygną, obierz je i pokrój w kostkę. Najlepiej jeżeli będą pokrojone tak samo drobno, jak jabłko.
  7. Pokrój drobno koperek i dodaj do miski ze składnikami.
  8. Jako ostatni składnik dodaj jogurt grecki. Dodawaj go stopniowo i mieszaj, jeżeli mniejsza ilość okaże się wystarczająca, nie dodawaj całości.
  9. Na samym końcu, gdy wymieszasz wszystkie składniki, spróbuj i dopiero dopraw solą i pieprzem, według smaku.
  10. Sałatkę przełóż do czystej miski i obsyp świeżym koperkiem.