Karp w sosie cytrynowo-pomarańczowym


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duży filet z karpia
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • Sos:

  • 1 - 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 200 ml oleju z orzechów włoskich lub innych orzechów
  • 1 szalotka
  • 20 g ostrej musztardy
  • 2 g curry
  • sól do smaku
  • 20 ml octu jabłkowego

Porada szefa kuchni

Zamarynuj filety z karpia z dodatkiem przypraw korzennych w ciągu nocy. Nie syp ich zbyt wiele, jedynie odrobinę. Karp nabierze ostrzejszego smaku, który natomiast złagodzi sos, tworząc przy tym niecodzienne połączenie smakowe.v

W świątecznym Garze zachęcamy do przygotowania Wigilii czarującej i zaskakującej, aby smakować ją z zachwytem i zapamiętać na długo. Propagujemy dania oczywiście tradycyjne, jednak urozmaicone niepowtarzalnym sosem, dodatkiem, drobną modyfikacją – niech każde Święta będą wyjątkowe! Takie staną się na pewno z wybornym karpiem w cytrynowo-pomarańczowym sosie z pikantną nutą musztardy, orzechowym posmakiem i szalotką. Taką rybkę będziecie wspominać aż do następnej wigilijnej wieczerzy i czekać na nią bardziej niecierpliwie niż na choinkowe prezenty.

Przepis na: Karp w sosie cytrynowo-pomarańczowym

  1. Karpia wyjmij z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie dopraw go solą i pieprzem i pozostaw tak na czas przygotowania sosu.
  2. Cytrusy dokładnie umyj. Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Z jednej połówki pomarańczy wytnij zewnętrzną jej część i pokrój na cienkie paseczki.
  3. Do garnka wlej sok z pomarańczy, dodaj skórki, pokrojoną szalotkę, musztardę, curry, ocet oraz sól i gotuj na małej mocy palnika.
  4. Do gorącego sosu wlewaj małym strumykiem olej i mieszaj całość delikatnie. Sos powinien uzyskać konsystencję emulsji.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a gdy już będzie gorący, usmaż na nim rybę z obu stron.
  6. Gotowy filet podawaj polany sosem.