Krem orzechowy lepszy niż Nutella


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki miodu
  • 200 ml mleka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender z kielichem z ostrzami lub młynek do kawy
  • patelnia
  • słoiczki

Porada szefa kuchni

Zamiast orzechów laskowych możesz użyć migdałów lub orzechów nerkowca, a smak kremu wzbogacić łyżeczką pasty waniliowej. Ciekawym w smaku zamiennikiem mleka może być mleko migdałowe.

Domowa nutella z orzechami laskowymi kusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jest zdrowsza od tej kupnej, która składa się głównie z cukru i niewielkiej ilości orzechów. Nasz domowy przepis na smakowity krem zawiera same orzechy i miód, dlatego możesz wcinać go bez wyrzutów sumienia. Taka nutella z powodzeniem nada się do przygotowywania różnych deserów, a także smarowania pieczywa i... wyjadania prosto ze słoika!

Przepis na: Krem orzechowy lepszy niż Nutella

  1. Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko się przypieką a skórki zaczną pękać i odchodzić od orzechów.
  2. Następnie przełóż je do czystej, kuchennej ściereczki.
  3. Zawiń brzegi i pocieraj orzechy o siebie, aż odpadną z nich skórki. Część skórek zostanie, ale im mniej ich będzie tym lepiej, bo krem będzie słodszy  (skórki nadają mu gorzki posmak).
  4. W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy na drobny pył.
  5. W rondlu umieść czekoladę połamaną na kawałki i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas,  aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  6. Do blendera przełóż orzechy, rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i miód. Całość dokładnie zmiksuj.  Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.
  7. Krem przełóż do czystych i suchych słoiczków.  Przechowuj  w lodówce przez około 7 dni.