Pierś z gęsi z pieczonymi jabłkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z gęsi ze skórą
  • świeże zioła np.: rozmaryn, tymianek, kolendra
  • 250 ml czerwonego wina wytrwanego
  • sól i pieprz
  • 3 kwaśne jabłka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne
  • miska
  • folia spożywcza
  • ostry nóż
  • patelnia grillowa

Porada szefa kuchni

Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac z piersią gęsi upewnij się że na skórze nie ma żadnych piór. Możesz je z łatwością usunąć używając zwykłej pęsety. Gdy usuniesz wszystkie, które dostrzegłeś, palnikiem gazowym delikatnie opal skórę. Dzięki temu zabiegowi przypalisz najmniejsze piórka i łatwiej się ich pozbędziesz.

Czy wiedzieliście, że pieczona gęsina to walor i tradycja polskiej kuchni? Mięso z gęsi ma niepowtarzalny smak i mimo swojej kaloryczności jest bardzo zdrowe i wartościowe. W korzystny gęsinowy skład tłuszczowy wchodzą cenne dla naszego serca kwasy omega-3 i omega-6, ponadto gęsina bogato wyposaży nas również w witaminy i składniki mineralne. Dlaczego więc tak rzadko gości w polskich garach? Przełamcie to z naszym przepisem na klasykę gatunku: filet z gęsi pieczony z jabłkami w ziołach i wytrawnym winie. Pycha! P.S. Tłuszcz z gęsi uznawany jest za afrodyzjak... Sprawdziliście już jego działanie?

Przepis na: Pierś z gęsi z pieczonymi jabłkami

  1. Piersi z gęsi przygotuj najlepiej dzień wcześniej. Jeśli nie masz tyle czasu, to pozostaw ją do marynowania na 3 godziny.
  2. Jeśli trafił Ci się filet z kością to ją wytnij, a mięso opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Pierś natrzyj ulubionymi ziołami oraz solą z pieprzem i umieść w misce. Całość zalej winem i zamknij szczelnie folią spożywczą. Miskę włóż do lodówki na całą noc.
  4. Wyjmij piersi z gęsi na przynajmniej pół godziny przed planowanym grillowaniem.
  5. Jabłka dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne.
  6. Skórę gęsi natnij z wyczuciem w kratkę tak, aby nie naruszyć mięsa.
  7. Patelnię mocno rozgrzej i nie smaruj je tłuszczem.
  8. Gdy patelnia będzie gotowa, połóż na niej piersi skórą do dołu. Jak już będzie mocno przyrumieniona, to obróć piersi na drugą stronę.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  10. Przyrumienioną z obu stron gęś przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż dookoła jabłkami. Całość polej wytopionym z mięsa tłuszczem oraz sokami.
  11. Całość włóż do piekarnika na około 15 minut.
  12. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 5 minut, aby soki wewnątrz przestały się gotować. Pierś pokrój przed podaniem na grubsze plastry i podawaj razem z jabłkami.