Crumble jabłkowo-gruszkowe


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 słodkie jabłka
  • 4 słodkie gruszki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 100 g płatków migdałowych
  • Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g pszennej mąki tortowej
  • masło do wysmarowania formy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie musisz przygotowywać tego dania w tak dużym naczyniu żaroodpornym. Możesz przygotować pojedyncze porcje w kilku mniejszych, dzięki czemu każdy dostanie swoje naczynko wypełnione słodkim szczęściem aż po brzegi. Pojedyncze porcje można elegancko udekorować przez co są świetną propozycją dla zapowiedzianych gości.

Gdy pogoda za oknem sprawia, że odruchowo sięgamy po ciepły koc i herbatę, by zapaść w fotelu w jesienny letarg, warto się przeciwstawić tej aurze i wymyślić coś, co jednak poprawi zły humor. Nam przychodzi do głowy tylko jedno: gorące, słodkie, owocowe crumble! Jego zapach to gaz rozweselający, a smak sezonowych jabłek i gruszek pod przypieczoną kruszonką rozchmurzy i zmotywuje nawet najwytrwalszych jesiennych melancholików – podobno widziano takich, którzy po crumble wkładali kolorowe kalosze i skakali po parkowych kałużach...

Przepis na: Crumble jabłkowo-gruszkowe

  1. Owoce umyj i osusz. Następnie obierz je przy pomocy obieraczki.
  2. Jabłka i gruszki pokrój w ósemki i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Owoce pokrój jeszcze na 4 części.
  3. Przełóż je do miski, dodaj przyprawy oraz płatki migdałów. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubo masłem, a następni e rozłóż w nim owoce.
  5. Składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu, i rozłóż równomiernie na owocach.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie rozgrzany, włóż do niego owoce.
  7. Piecz przez 35 minut.
  8. Gotowe i wystudzony deser możesz podawać z bitą śmietaną.