Ciastka z ciasta francuskiego


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kwaśne jabłko
  • tarty cynamon
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • 1 żółtko

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia
  • trzepaczka do jajek

Ciastka z ciasta francuskiego, to świetny pomysł na przygotowanie szybkiego i słodkiego poczęstunku, który bardzo szybko znika z talerza. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie czegoś wielkiego, ten przepis jest dla Ciebie. Wypróbuj przepis na przepyszne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami i brzoskwiniami.

Ciastka z ciasta francuskiego przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z włączonym termoobiegiem.
  2. Umyj jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
  3. Pokrop jabłka sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
  4. Podziel pierwszy arkusz ciasta francuskiego na kwadraty o boku 7 cm.
  5. Na środku każdego kwadratu ułóż 1 łyżkę pokrojonych jabłek.
  6. Sklej przeciwległe rogi każdego kwadratu, aby powstały sakiewki.
  7. Wyłóż blaszkę pergaminem i ułóż na niej ciastka.
  8. Wymieszaj w miseczce żółtko z 2 łyżkami wody i posmaruj nim ciastka.
  9. Włóż ciastka do piekarnika na 10-12 minut.
  10. Z drugiego arkusza ciasta francuskiego również wykrój kwadraty o boku 7 cm.
  11. Zrób na każdym nacięcie od rogu w kierunku środka zatrzymując się 2 cm przed śodkiem.
  12. Każdy róg doklej do środka, a na którym umieść kawałek brzoskwini.
  13. Ciastka posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika na 10-12 minut.
  14. Po wyjęciu gotowych ciastek posyp je cukrem pudrem.