Szukaj przepisu

Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Wisząc na telefonie i słuchając wskazówek mojej babci po raz pierwszy w życiu zrobiłem gołąbki. Podczas, gdy one się gotowały ja zastanawiałem się, czy przypadkiem nie porwałem się z motyką na słońce. Mimo, że przygotowania były dość mozolne efekt (jak na debiut) był całkiem niezły.

Jako mniej pracochłonny wariant polecam także proste gołąbki bez zawijania z włoskim sosem.

  • Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • cząber
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • 1 l bulionu
  • olej
  • Sos pomidorowy

Przepis

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.

W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos pomidorowy.

Kiedy już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Anonim pisze:

    Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Właśnie taki smak gołąbków pamietam z dzieciństwa :-)

  2. Anonim pisze:

    super :)

  3. monika pisze:

    sa SUPER

  4. miniminimka pisze:

    ja robie gołabki w piekarniku :)

  5. ola pisze:

    tak tego przepisu własnie używam ale dobra rada na spód garnka lepiej ułożyć dekielki od słoików kapusta się przypali :)

  6. paka pisze:

    gołąbki pierwsza klasa o to mi własnie chodziło

  7. agis pisze:

    wyszlo super

  8. sweetcat pisze:

    Witajcie

    Mój przepis jest podobny aczkolwiek bogatszy jeśli chodzi o farsz.Oto jego składniki:

    -500g mięsa mielonego
    -200g wędzonki(zmielona lub drobniutko pokrojona)
    -2 duże zeszklone cebule
    -1 jajko
    -1 i 1/2 ryżu ugotowanego
    -pieprz vegeta przyprawa do mięs (polecam Delikat)

    Jesli chodzi o doprawianie masy mielonej to dodaje czosne i pietruszke(świeza/suszona wymiennie)lub jak kto woli majeranek

    Jutro gotujemy gołabki;)mmmniam

  9. Ania pisze:

    Ja czasem zamiast mięsa dodaje grzyby(jakie kto lubi) podsmażone z cebulką,doprawione pieprzem i vegetą,te gołąbki nauczyła mnie robić moja teściowa są one u nas obowiązkowo w święta :-)pyszne podane z podsmażaną cebulką.

  10. tusia91 pisze:

    Polecam sposób gotowanai kapusty w mikrofali! Sto razy lepsza opcja niż garnek. Nawet głąba nie cięłam.

  11. Marcin pisze:

    Dzięki za przepis, ja je na koniec trochę podsmażyłem i zagęściłem sos odrobiną mąki.

  12. aleksandra pisze:

    ja do gołabków dodaję też odrobinę podgotowanej kaszy jęczmiennej.Są rewelacyjne,polecam

  13. Paulina pisze:

    Właśnie zrobiłam są przepyszne!!! Polecam przepis

  14. Daria pisze:

    Moja mama nie daje jajka. W sumie ja też nie daję ale będę musiała spróbować i z nim. Za to dwie, trzy cebule zasmażane i dopiero do ryżu i mielonego.

  15. Edyta pisze:

    Ja podsmażam mięso z cebulą, potem łączę z ryżem :)

  16. yummy pisze:

    Superowe ale ja robię jeszcze z czosnkiem

  17. Kapitan Cook pisze:

    kiedyś tak robiłem, ale wtedy farsz był z lekka za suchy i słabo się kleił. Polecam dodawać mięso surowe.

  18. tomeksss pisze:

    Bardzo fajnie, że macie różne przepisy na gołąbki. Tak powinno być, co rodzina, to nieco inny wariant. Ktoś dodaje grzybka, ktoś czosnku, inny cebulki czy kaszy jęczmiennej. Każdy z tych przepisów jest świetny, sprawdzony i najlepszy :) Nie pasuje mi tylko jedna rzecz: mięso przesmażone wcześniej. Wydaje mi się, że jednak mięso powinno być wyłącznie surowe. Ale może???

  19. tomeksss pisze:

    I ułożenie na liściach oraz gotowanie na wolnym ogniu zupełnie wystarczy. Nie mieszajmy do tego metalowych przykrywek.

  20. Kapitan Cook pisze:

    Są dwie szkoły: jeśli chcemy wprowadzić smak zrumienienia do środka to podsmażamy, jeśli chcemy gołąbki soczyste i bardziej zbite to dajemy surowe mięso.

  21. Żaneta pisze:

    Własnie je robie, i oby wyszły :) Moje gołąbki będą się gotowały na parze, bo mam odpowiedni garnek do tego. A do sosu polecam dodać odrobinę zasmażki z jednej łyżki masła i mąki i wtedy wychodzi pyszny. Ja nie dodaję śmietany.
    Resztę farszu zostawiam na papryki faszerowane ale z odrobiną curry. Pozdrawiam!

  22. mesiowa85 pisze:

    zrobiłam wg przepisu i wyszły rewelacyjne z tym że kapustę dałam włoską (jest bardziej delikatna i krucha poza tym wg mnie lepsza do zabawy w zawijanie)no i do sosu dodałam puszkę pomidorów z puszki nie musiałam dzięki temu zagęszczać sosu a smak był prawdziwie pomidorowy :)pozdrawiam

  23. Julita pisze:

    W końcu wiem jak dobrze obgotować kapustę , dzięki wielkie!
    Przepis super!

  24. Marcinos pisze:

    Robilem jakis czas temu golabki z Twojego przepisu:D byly super wszystkim smakowaly dla mnie maja maly sentyment i kojarza mi sie z noca kiedy urodzila mi sie moja corka:) Pozdrawiam. Marcin

  25. deborka pisze:

    Polecam gładki gotowane w szybkowaze ;) super przepis;)

  26. Gosia pisze:

    Gołąbki bardzo dobre, w końcu dzięki temu przepisowi wyszły mi idealne – polecam.

  27. Kamila pisze:

    Szukalam przepisu jakiego uzywala moja Mamusia i znalazlam! Zrobie na pierwsze Boze Narodzenie obchodzone bez niej. Tylko nie jestem pewna tego bulionu. Jak go zrobic? Czy wystarczy rozpuscic kostke jarzynowa w 1litrze wody? Jesli chodzi o ryz, to gotowala ten w woreczkach i czekala az napecznieje, pomimo ze potem gotowaly sie w golabkach. Golabki zawsze byly przepyszne :)

  28. Kapitan Cook pisze:

    Ryż każdy gotuje jak lubi i umie. Powinien być dobrze ugotowany. Co do bulionu polecam rosół z niedzieli.

  29. Kamila pisze:

    ok, dzieki

  30. agula pisze:

    Dzis zrobilam wg przepisu I musze przyznać że palce lizać

  31. 12345 pisze:

    Zabieram się jutro za gołąbki. Zawsze gotuje mięso (łopatkę + czasem boczek chudy) potem mielę. Do gołąbek obowiązkowo ryż + kasza jęczmienna, oraz podsmażona cebula. Czasem dodaję podsmażone pieczarki. Robię zawsze większą ilość do zamrożenia. Do tej pory robiłam ze zwykłej kapusty, tym razem chcę spróbować z włoską:)

  32. Uleczka pisze:

    Dziija robie.Ale polecam przepis na bardzo smaczne i ciekawe golabki, Farsz sklada sie zsurowych ziemnakow startych na drobno (2/3)i „surowej”kaszy grczanej(1/3)doprawione sola i pieprzem, Te urowa mase zawija sie w lscie kausty i tradycyjniegotuje i podaje z soami czy podmazone. Dobra rada…nie zawijac zbt ciasno, farsz „napecznieje” :).smacznego

  33. Ariel08 pisze:

    Kapitanie Cook,
    właśnie się chciałam za nie zabrać i dlatego chciałam się upewnić: chodzi o 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czy jakiegoś innego? Dla takich jak ja co gotują z internetu to ważne. Dam znać jak wyjdzie , jak nie wyjdzie to też dam znać :)

  34. Kapitan Cook pisze:

    łopatka lub tak jak ja mieszanki wieprzowo-wołowej

  35. Ariel08 pisze:

    No i wyszły !! Bardzo dobre gołąbki ! Naprawdę :) mój kolejny sukces. Dziś robię kopytka – od Was oczywiście ;)

  36. Kapitan Cook pisze:

    Cieszymy się razem z Tobą. Pozdrawiamy

  37. Bogda pisze:

    Ja kładę na dno pod kapustę w garnku obgotowane wcześniej żeberka (najlepiej tzw. trójkąty). Wtedy gołąbki się nie przypalą i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Poza tym takie żeberka to dopiero pychota:)

  38. czapla pisze:

    szkoda zaczynać na tyle goląbków

  39. Angelika pisze:

    Właśnie biorę się za tę gołąbki mam nadzieję że mi wyjdą:-)

  40. paletka pisze:

    Ja robię bardzo podobnie ale zamiast bulionem zalewam wodą dodaję wegety i ze dwie łyżki masła. Pycha :) Pozdrawiam

  41. magdamagda pisze:

    zaczynam robić! ;) właśnie takiego przepisu szukałam, jak nic kojarzy mi się z dzieciństwem! ;) zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy ;)

  42. Tomek pisze:

    Robię wg takiego samego przepisu, ale podsmażam na maśle (z lekkim tylko dodatkiem oleju, z powodów wiadomych)
    Moim skromnym zdaniem podsmażane na maśle są smaczniejsze:-)
    Pozdrawiam
    Tomek

  43. marekwo1 pisze:

    przepis idealny ,dziękuję i pozdrawiam

  44. Nelli pisze:

    Ja jeszcze polecam dodać do farszu podsmażanych pieczarek, ale nie za dużo.

  45. mała pisze:

    właśnie będę robiła swoje pierwsze gołąbki :) ten przepis wydaje się być super mam nadzieje że wyjdą smaczne :) Dam potem znać jak mi wyszły ;)

  46. Maria pisze:

    Rada Oli wyżej z dekielkami na dno garnka poszła na marne… sama w pierwszej chwili myślałam że to idealny pomysł, liści nie miałam bo mała kapustka… mąż mnie wyzwał że chcę go otruć i powiedział że mnie wsadzi do kryminału….dekielki pomalowane z farbą! i gumą!!! nasłuchałam się ile wlezie aż mi smutno bo się starałam…. a gołąbki wyszły przepyszne tylko oberwało mi się, gdy mój zapuścił żurawia do gara jak już się kończyły gołąbki… :(

  47. lilia.ogorek pisze:

    Ja do farszu dodaje kostkę bulionową,suszone grzybki,czosnek,pieprz ,sól,natkę pietruszki.Zalewam gotującą wodą,wrzucając jeszcze jedna kostkę bulionowa i listek laurowy i gotują się na maleńkim ogniu.Po ugotowaniu dodaje koncentrat pomidorowy i zaciągam małą ilością śmietany.Pycha.

  48. Dorota pisze:

    Kapitanie Cook gołąbki wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis. Nie ma możliwości by gołąbki się przypaliły w ciągu 40 min. podczas duszenia.
    Myślę, że pomysł Oli z nakrętkami jest na tyle niebezpieczny by prosić Cię Kapitanie o wykreślenie go.

  49. Julita-mloda kuchareczka pisze:

    WITAM takiego przepisu szukalam. Prosty a w dodatku na każda kieszen. Jest mloda mama trojki dzieci a moj mąż uwielbia golabki jak wroci z Holandii zrobie mu wg tego przepisu. Pozdrawiam wszystkich was

  50. Iza pisze:

    Dzisiaj szykuje farsz wg Waszego przepisu, a jutro będę zawijała w liście:) mam nadzieję że wyjdą, to mój debiut z gołąbkami, pozdrawiam

  51. Ania pisze:

    Dodatkowo:) przed włozeniem gołąbków do garnka, można je obtoczyć w mące i obsmażyć. Takie przyrumienione zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy. Uzyskujemy super aromat w sosiku:)Pozdrawiam serdecznie!

  52. aurelia pisze:

    ja robie w piekarniku i na spod garka wykadam liscie kapusty i podlewam na koniec odrobina madi i bulionu i na sam koniec rownisz kapustka wykladam

  53. jurek pisze:

    Kto wymyslil ze golabki z ryzem to tradycyjne polskie danie? Od kiedy to ryz rosnie w Polsce? Prawdziwe polskie golabki sa z kasza gryczana.

  54. dawid pisze:

    A ja robię całkiem podobnie jednak na leniwie ;)
    1. Kapustę ładuję w mikrofalę – w zależności o wielkości do minuty – to samo co parzenie w wodzie tyle, że bez wody ;)
    2. Gotuję w bilionie ale pod koniec dodaję przecier, śmietanę i jeszcze trochę leżą w sosie pomidorowym – poza tym sos wtedy bardzo gęstnieje co się przydaje gdy:
    3. Umieszczam gołąbki w naczyniu żaroodpornym i pakuję do piekarnika podlewając co jakiś czas sosem. Sos się redukuje, nabiera dodatkowo wyrazu a na gołąbkach robi się pyszna śmietanowa skorupka… Tętnice zarastają cholesterolem już na samą myśl ale i ślinianki przypominają sobie do czego zostały stworzone ;)
    Ok. Lecę do kuchni robić gołąbki bo sam sobie smaku narobiłem ;)
    aaa… no i oczywiście jak większość tradycyjnych dań na drugi dzień są jeszcze lepsze :)

  55. ika pisze:

    Gołąbki wyszły pierwsza klasa!!! Pierwszy raz podpiekałam na tłuszczu i przyznaję,że są dużo lepsze. Kuchnia co prawda wyglądała jak po nalocie bombowym, bo tłuszcz pryskał jak oszalały, ale gołąbki palce lizać:)

  56. uczesiegotować pisze:

    Przepis bardzo łatwy w wykonaniu :) za 40min wyciągam gołąbki :)

  57. Ula pisze:

    Ja zapiekam gołąbki w prodiżu są idealne. Mięso surowe dodaję do gorącego ryżu.

  58. a pisze:

    sekret jest taki że gołąbki się piecze a nie gotuje i smaży

  59. Jolanta pisze:

    Do gołàbkôw dodajè tylko sól ,dużo pieprzu ,przysmaźoną cebulkę na smalcu /dość sporo zarówno cebulki jak i smalcu /,oczywiście mięso najlepiej mielona karkówka -nie dodaje żadnych innych przypraw no może trochę wegety – gdyż zmienia to smak w znaczny sposób -na koniec po ułoźeniu w brytfannie zalewam również bulionem -podaje bez żadnych sosów pomidorowych bo też zabija się smak mięsa -polewam wywarem z pieczenia gołąbków i pychotka gwarantowana .ciekawy smak się uzyskuje w wersji z sosem grzybowym zrobionym ze świeżych grzybów – smacznego

Skomentuj


trzy × = 3