Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki


5 osób
Łatwe
Składniki
golabki2
  • golabki2
  •  golabki3
  •  golabki1
SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )
  • 300 g ryżu białego
  • majeranek otarty
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz
  • masło
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 1 kapusta biała, włoska lub czerwona
TO CI SIĘ PRZYDA
  • duży garnek
  • naczynie żaroodporne

PORADA SZEFA KUCHNI

Oddzielając liście kapusty pamiętaj że 2 pierwsze to wierzchnie liście więc są zbyt twarde i należy je wyciąć. Można wykorzystać je do bulionu, aby wygotować z nich smak. Dalszą obróbkę wycinania liści ułatwisz sobie usuwając głąb (jest to swego rodzaju trzpień od którego wyrastają liście), a następie całą głowę sparz w garnku z gotującą się wodą. Kontroluj miękkość liści, aby nie były zbyt twarde ponieważ przy zwijaniu mogą popękać. Gotowe liście rozłóż na płaskiej powierzchni i cięciem filetującym wytnij zgrubiałą część. A kiedy już wyjmiesz gotowe gołąbki z garnka, pozostaw je na chwile do ostygnięcia, pozbądź się wody i przesmaż je na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku .

W sieci użytkownicy toczą spór o tradycyjny przepis na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że farsz powinien być z kaszą gryczaną ponieważ, na naszych terenach nie uprawiano ryżu. Jednak wiarygodne źródła opisują ich tradycyjną formę, uwzględniając oba farsze. Pamiętajmy również o tym że w różnych częściach kraju były stosowane inne techniki przygotowania oraz używano różnych dodatków czy sosów. To jest właśnie kwintesencja tego dania wiele odsłon i każda nazywana tradycyjną. Gołąbki można je dusić w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wodą lub sosem. Można również wykorzystać do tego celu bulion - nada on całej potrawie zupełnie nowego smaku. Gołąbki zawijane są w różne gatunki kapusty. Eksperymentować w kuchni można na wiele sposobów - jedyne, co nas ogranicza to własna wyobraźnia.

sposób przygotowania

  1. Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.
  2. Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.
  3. Wybierz najładniejsze i największe liście.
  4. Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.
  5. Całość wyrób z jajkiem, aż masa ładnie się połączy.
  6. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
  7. Dno naczynia żaroodpornego lub garnka, w którym będziesz je gotować, wyłóż liśćmi pozostałymi kapusty. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię naczynia. Możesz ułożyć je warstwowo.
  8. Następnie zalej je wodą, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie.
  9. Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu lub piecz tyle samo w temperaturze 160 stopni C.

 

A Ty jak przyrządzasz domowe gołąbki? Na Twoje przepisy czekamy w komentarzach.

Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki
10 votes, 3.60 avg. rating (72% score)
  • Anonim

    Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Właśnie taki smak gołąbków pamietam z dzieciństwa :-)

  • Anonim

    super :)

  • monika

    sa SUPER

  • miniminimka

    ja robie gołabki w piekarniku :)

  • ola

    tak tego przepisu własnie używam ale dobra rada na spód garnka lepiej ułożyć dekielki od słoików kapusta się przypali :)

  • paka

    gołąbki pierwsza klasa o to mi własnie chodziło

  • agis

    wyszlo super

  • sweetcat

    Witajcie

    Mój przepis jest podobny aczkolwiek bogatszy jeśli chodzi o farsz.Oto jego składniki:

    -500g mięsa mielonego
    -200g wędzonki(zmielona lub drobniutko pokrojona)
    -2 duże zeszklone cebule
    -1 jajko
    -1 i 1/2 ryżu ugotowanego
    -pieprz vegeta przyprawa do mięs (polecam Delikat)

    Jesli chodzi o doprawianie masy mielonej to dodaje czosne i pietruszke(świeza/suszona wymiennie)lub jak kto woli majeranek

    Jutro gotujemy gołabki;)mmmniam

  • Ania

    Ja czasem zamiast mięsa dodaje grzyby(jakie kto lubi) podsmażone z cebulką,doprawione pieprzem i vegetą,te gołąbki nauczyła mnie robić moja teściowa są one u nas obowiązkowo w święta :-)pyszne podane z podsmażaną cebulką.

  • tusia91

    Polecam sposób gotowanai kapusty w mikrofali! Sto razy lepsza opcja niż garnek. Nawet głąba nie cięłam.

  • Marcin

    Dzięki za przepis, ja je na koniec trochę podsmażyłem i zagęściłem sos odrobiną mąki.

  • aleksandra

    ja do gołabków dodaję też odrobinę podgotowanej kaszy jęczmiennej.Są rewelacyjne,polecam

  • Paulina

    Właśnie zrobiłam są przepyszne!!! Polecam przepis

  • Daria

    Moja mama nie daje jajka. W sumie ja też nie daję ale będę musiała spróbować i z nim. Za to dwie, trzy cebule zasmażane i dopiero do ryżu i mielonego.

  • Edyta

    Ja podsmażam mięso z cebulą, potem łączę z ryżem :)

  • yummy

    Superowe ale ja robię jeszcze z czosnkiem

  • tomeksss

    I ułożenie na liściach oraz gotowanie na wolnym ogniu zupełnie wystarczy. Nie mieszajmy do tego metalowych przykrywek.

  • Żaneta

    Własnie je robie, i oby wyszły :) Moje gołąbki będą się gotowały na parze, bo mam odpowiedni garnek do tego. A do sosu polecam dodać odrobinę zasmażki z jednej łyżki masła i mąki i wtedy wychodzi pyszny. Ja nie dodaję śmietany.
    Resztę farszu zostawiam na papryki faszerowane ale z odrobiną curry. Pozdrawiam!

  • mesiowa85

    zrobiłam wg przepisu i wyszły rewelacyjne z tym że kapustę dałam włoską (jest bardziej delikatna i krucha poza tym wg mnie lepsza do zabawy w zawijanie)no i do sosu dodałam puszkę pomidorów z puszki nie musiałam dzięki temu zagęszczać sosu a smak był prawdziwie pomidorowy :)pozdrawiam

  • Julita

    W końcu wiem jak dobrze obgotować kapustę , dzięki wielkie!
    Przepis super!

  • Marcinos

    Robilem jakis czas temu golabki z Twojego przepisu:D byly super wszystkim smakowaly dla mnie maja maly sentyment i kojarza mi sie z noca kiedy urodzila mi sie moja corka:) Pozdrawiam. Marcin

  • deborka

    Polecam gładki gotowane w szybkowaze ;) super przepis;)

  • Gosia

    Gołąbki bardzo dobre, w końcu dzięki temu przepisowi wyszły mi idealne – polecam.

  • Kamila

    Szukalam przepisu jakiego uzywala moja Mamusia i znalazlam! Zrobie na pierwsze Boze Narodzenie obchodzone bez niej. Tylko nie jestem pewna tego bulionu. Jak go zrobic? Czy wystarczy rozpuscic kostke jarzynowa w 1litrze wody? Jesli chodzi o ryz, to gotowala ten w woreczkach i czekala az napecznieje, pomimo ze potem gotowaly sie w golabkach. Golabki zawsze byly przepyszne :)

  • Kamila

    ok, dzieki

  • agula

    Dzis zrobilam wg przepisu I musze przyznać że palce lizać

  • 12345

    Zabieram się jutro za gołąbki. Zawsze gotuje mięso (łopatkę + czasem boczek chudy) potem mielę. Do gołąbek obowiązkowo ryż + kasza jęczmienna, oraz podsmażona cebula. Czasem dodaję podsmażone pieczarki. Robię zawsze większą ilość do zamrożenia. Do tej pory robiłam ze zwykłej kapusty, tym razem chcę spróbować z włoską:)

  • Uleczka

    Dziija robie.Ale polecam przepis na bardzo smaczne i ciekawe golabki, Farsz sklada sie zsurowych ziemnakow startych na drobno (2/3)i „surowej”kaszy grczanej(1/3)doprawione sola i pieprzem, Te urowa mase zawija sie w lscie kausty i tradycyjniegotuje i podaje z soami czy podmazone. Dobra rada…nie zawijac zbt ciasno, farsz „napecznieje” :).smacznego

  • Ariel08

    No i wyszły !! Bardzo dobre gołąbki ! Naprawdę :) mój kolejny sukces. Dziś robię kopytka – od Was oczywiście ;)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Cieszymy się razem z Tobą. Pozdrawiamy

  • Bogda

    Ja kładę na dno pod kapustę w garnku obgotowane wcześniej żeberka (najlepiej tzw. trójkąty). Wtedy gołąbki się nie przypalą i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Poza tym takie żeberka to dopiero pychota:)

  • czapla

    szkoda zaczynać na tyle goląbków

  • Angelika

    Właśnie biorę się za tę gołąbki mam nadzieję że mi wyjdą:-)

  • paletka

    Ja robię bardzo podobnie ale zamiast bulionem zalewam wodą dodaję wegety i ze dwie łyżki masła. Pycha :) Pozdrawiam

  • magdamagda

    zaczynam robić! ;) właśnie takiego przepisu szukałam, jak nic kojarzy mi się z dzieciństwem! ;) zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy ;)

  • Tomek

    Robię wg takiego samego przepisu, ale podsmażam na maśle (z lekkim tylko dodatkiem oleju, z powodów wiadomych)
    Moim skromnym zdaniem podsmażane na maśle są smaczniejsze:-)
    Pozdrawiam
    Tomek

  • marekwo1

    przepis idealny ,dziękuję i pozdrawiam

  • Nelli

    Ja jeszcze polecam dodać do farszu podsmażanych pieczarek, ale nie za dużo.

  • mała

    właśnie będę robiła swoje pierwsze gołąbki :) ten przepis wydaje się być super mam nadzieje że wyjdą smaczne :) Dam potem znać jak mi wyszły ;)

  • Maria

    Rada Oli wyżej z dekielkami na dno garnka poszła na marne… sama w pierwszej chwili myślałam że to idealny pomysł, liści nie miałam bo mała kapustka… mąż mnie wyzwał że chcę go otruć i powiedział że mnie wsadzi do kryminału….dekielki pomalowane z farbą! i gumą!!! nasłuchałam się ile wlezie aż mi smutno bo się starałam…. a gołąbki wyszły przepyszne tylko oberwało mi się, gdy mój zapuścił żurawia do gara jak już się kończyły gołąbki… :(

  • lilia.ogorek

    Ja do farszu dodaje kostkę bulionową,suszone grzybki,czosnek,pieprz ,sól,natkę pietruszki.Zalewam gotującą wodą,wrzucając jeszcze jedna kostkę bulionowa i listek laurowy i gotują się na maleńkim ogniu.Po ugotowaniu dodaje koncentrat pomidorowy i zaciągam małą ilością śmietany.Pycha.

  • Julita-mloda kuchareczka

    WITAM takiego przepisu szukalam. Prosty a w dodatku na każda kieszen. Jest mloda mama trojki dzieci a moj mąż uwielbia golabki jak wroci z Holandii zrobie mu wg tego przepisu. Pozdrawiam wszystkich was

  • Iza

    Dzisiaj szykuje farsz wg Waszego przepisu, a jutro będę zawijała w liście:) mam nadzieję że wyjdą, to mój debiut z gołąbkami, pozdrawiam

  • Ania

    Dodatkowo:) przed włozeniem gołąbków do garnka, można je obtoczyć w mące i obsmażyć. Takie przyrumienione zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy. Uzyskujemy super aromat w sosiku:)Pozdrawiam serdecznie!

  • aurelia

    ja robie w piekarniku i na spod garka wykadam liscie kapusty i podlewam na koniec odrobina madi i bulionu i na sam koniec rownisz kapustka wykladam

  • jurek

    Kto wymyslil ze golabki z ryzem to tradycyjne polskie danie? Od kiedy to ryz rosnie w Polsce? Prawdziwe polskie golabki sa z kasza gryczana.

  • dawid

    A ja robię całkiem podobnie jednak na leniwie ;)
    1. Kapustę ładuję w mikrofalę – w zależności o wielkości do minuty – to samo co parzenie w wodzie tyle, że bez wody ;)
    2. Gotuję w bilionie ale pod koniec dodaję przecier, śmietanę i jeszcze trochę leżą w sosie pomidorowym – poza tym sos wtedy bardzo gęstnieje co się przydaje gdy:
    3. Umieszczam gołąbki w naczyniu żaroodpornym i pakuję do piekarnika podlewając co jakiś czas sosem. Sos się redukuje, nabiera dodatkowo wyrazu a na gołąbkach robi się pyszna śmietanowa skorupka… Tętnice zarastają cholesterolem już na samą myśl ale i ślinianki przypominają sobie do czego zostały stworzone ;)
    Ok. Lecę do kuchni robić gołąbki bo sam sobie smaku narobiłem ;)
    aaa… no i oczywiście jak większość tradycyjnych dań na drugi dzień są jeszcze lepsze :)

  • ika

    Gołąbki wyszły pierwsza klasa!!! Pierwszy raz podpiekałam na tłuszczu i przyznaję,że są dużo lepsze. Kuchnia co prawda wyglądała jak po nalocie bombowym, bo tłuszcz pryskał jak oszalały, ale gołąbki palce lizać:)

  • uczesiegotować

    Przepis bardzo łatwy w wykonaniu :) za 40min wyciągam gołąbki :)

  • Ula

    Ja zapiekam gołąbki w prodiżu są idealne. Mięso surowe dodaję do gorącego ryżu.

  • a

    sekret jest taki że gołąbki się piecze a nie gotuje i smaży

  • Jolanta

    Do gołàbkôw dodajè tylko sól ,dużo pieprzu ,przysmaźoną cebulkę na smalcu /dość sporo zarówno cebulki jak i smalcu /,oczywiście mięso najlepiej mielona karkówka -nie dodaje żadnych innych przypraw no może trochę wegety – gdyż zmienia to smak w znaczny sposób -na koniec po ułoźeniu w brytfannie zalewam również bulionem -podaje bez żadnych sosów pomidorowych bo też zabija się smak mięsa -polewam wywarem z pieczenia gołąbków i pychotka gwarantowana .ciekawy smak się uzyskuje w wersji z sosem grzybowym zrobionym ze świeżych grzybów – smacznego

  • Samyr

    Bo jest to tradycyjne polskie danie. Tylko wcześniej robiono go wyłącznie z kaszą. Jednak gdy do naszego kraju trafił ryż to od tamtej pory tak bardziej smakuje.

  • Codogara

    W niektórych znanych mi domach, w dalszym ciągu ryż w tym daniu nie zastąpił kaszy.

  • Anna

    Golabki wg. tego przepisu Wysmienite!! Szczegolnie jesli przed podaniem owe golabki sie podsmaży. Polecam

  • Codogara

    Niektórzy twierdzą nawet, że najlepsze są odsmażane :)

  • i s

    Pierwszy raz sam zrobiłem gołąbki opierając się na tym przepisie. Duszę je teraz od jakiejś godzinki,
    bo liście słabo zblanszowałem i pękały. Bulion zrobiłem na wodzie po
    kapuście dodając 1 kostkę rosołu drobiowo – wołowego i 1/2 kostki rosołu
    z kury z pietruszką i lubczykiem oraz dodałem łyżeczkę koncentratu
    pomidorowego i łyżkę masła extra.
    Przepis Fajny i zapewne niedługo go wypróbuję w całości :).

  • Apsinka

    Po co psuć smak chemią? To jest tradycyjne domowe danie a nie jakieś danie co smakuje tak samo jak inne. Bo jak się doda te kostki to wszystko smakuje tak samo.

  • Apsinka

    Mam pytanie, jak mam odcedzić ryż po podgotowaniu? Bo domyślam się, że bez wody mam go dodać. Na durszlak to trochę jest za rzadki i przeleci pewnie :)

  • Codogara

    Można użyć w tym celu sitka. Na durszlaku też można odcedzić, pomimo większych oczek nie przeleci przez niego ryż. w ostateczności można użyć ryżu w torebkach :)

  • Apsinka

    Dziękuję, ostatecznie czekając aż ostygnie i robiąc inne rzeczy okazało się, że ryż wchłonął mi całą wodę :) Gołąbki dzieci jadły z takim zapałem, że aż ich brzuszki rozbolały :p W tych z wierzchu wyszła mało słona kapusta, bo musiałam dolać wody i nie pomyślałam, żeby dosolić ją. Te od spodu pyyycha :) Nie wiem, czy ja robiłam coś źle, ale mi zeszło ponad 3 godziny robić te gołąbki. Samą kapustę to chyba z godzinę gotowałam i ciągle twarda była.

  • Apsinka

    Aha zapomniałam dodać, że użyłam cielęcinki bo akurat takową posiadałam. A ryżu użyłam tak około 2/3, bo tak dużo wyszło. Na oko dałam, po tyle samo mięsa i ryżu po napęcznieniu. Resztę ryżu (tą 1/3) zalałam rosołkiem z kapusty i dokroiłam resztę kapusty i wyszła super zupka :)

  • Codogara

    Każdy z nas ma indywidualne tempo pracy w kuchni, ale nie ma się co spieszyć. Grunt to powodzenie przyrządzonego przepisu. Gratulacje :)

  • ruda

    gotowane są smaczniejsze bo nasiąkają bulionem z pomidorami,a zapiekane w piekarniku są bardzo suche;)

  • Codogara

    Każda forma przyrządzenia jest inna i daje zupełnie różny efekt. Aby pieczone gołąbki nie były suche wystarczy, że do brytfanny dolejesz do 1/3 ich wysokości bulionu lub sosu rozcieńczonego odrobiną wody.

  • fikador

    bzdura

  • Monika Bagińska

    Ja lubię najbardziej z sosem pomidorowym.

  • mech

    a z borowikowym sosem można czy nie można? :D pani Iza pewnie pozwoli