Sos słodko kwaśny


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 125 g miodu
  • 500 ml piwa ciemnego
  • 250 ml esencjonalnego wywaru z rumianku
  • 300 ml ekstraktu lub intensywnego bulionu mięsnego (wołowego lub z dziczyzny)
  • 50 g masła
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • trzepaczka

Porada szefa kuchni

Ten sos możesz przygotować na bazie różnych piw. Użyj zamiast ciemnego pszeniczne, a smak diametralnie się zmieni. Eksperymentuj z gatunkami piw, być może odkryjesz zupełnie nową recepturę.

"Jest taka prawda, tak stara, jak historia kuchni, mówiąca, że sosy są kamieniem węgielnym każdej smacznej potrawy, a szczególnie wszelkich kuchni wykwintnych. To one ostatecznie modelują smak, tworząc wyjątkowość dania. Przygotowując je, mamy ogromne możliwości modelowania ich smaku, według swoich gustów i upodobań, poddając się jedynie ocenie biesiadników, którzy albo wyrażą szczery zachwyt, albo ledwie zainteresowanie."

Przepis na: Sos słodko kwaśny

  1. Do rondla wlej wywar z rumianku i bulion lub ekstrakt. Podgrzej całość na średniej mocy palnika.
  2. Gdy mieszanka będzie się gotowała dodaj do środka goździki, cynamon i miód.
  3. Po 5 minutach ostrożnie wlej piwo i sok z cytryny.
  4. Zmniejsz moc palnika na minimalnie niską, ale też aby sos lekko bulgotał.
  5. Pod sam koniec przecedź sos przez sitko aby pozbyć się wszystkiego ze środka.
  6. Następnie ponownie wlej sos do rondla i postaw na palniku.
  7. Okrężnymi ruchami rondla zamieszaj sosem tak aby powstał wir na środku, a do niego dodaj masło. Wkręcaj aż całość się połączy.
  8. Po wkręceniu masła przez sitko przesiej mąkę cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj jej według własnych preferencji.
  9. Gotowy sos rozlej do sosjerek, lub do naczynia, w którym będziesz go przechowywać. Świetnie się nadaje do pieczonych mięs.