Naleśniki ryżowe z kaczką


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kacze udka
  • 1 op. naleśników ryżowych (papier ryżowy)
  • makaron ryżowy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por (zielone części)
  • garść grzybków Mun
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wok lub głęboka patelnia
  • ręczniki papierowe
  • durszlak
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

Porada szefa kuchni

Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na orientalne naleśniki ryżowe z kaczką, które warto urozmaicić sosem. Polecam Wam domowy sos jogurtowy ze świeżą kolendrą: jogurt, sól, pieprz i sporą garść świeżego tymianku umieść w pojemniku blendera i... po prostu zmiksuj. Inną alternatywą jest podanie naleśników z sosem sojowym.

Nie znamy chyba nikogo kto nie lubi naleśników. Można przygotować je na tyle różnych sposób, że w każdym wydaniu znajdą swoich wielbicieli. U nas w wersji wytrawnej z kaczką - w sam raz na obiad! Zamiast zwykłego ciasta naleśnikowego, Iza wykorzystała papier ryżowy, który jest lekki, delikatny i przede wszystkim nie dominuje całego dania. Niektóre źródła podają, że pierwsze naleśniki powstały ok. 2,5 tys. lat temu w Chinach i były to naleśniki z ciasta ryżowego i jadano je najczęściej z warzywami. Z Chin powędrowały na Bliski Wschód, a następnie (dzięki kupcom) do Europy.

Naleśniki ryżowe z kaczką przepis

  1. Zacznij od przygotowania kaczki. Udka dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie delikatnie wmasuj w mięso.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
  3. Doprawione kacze udka umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem w piekarniku przez ok. 1 godz.
  4.  Gdyby okazało się, że po godzinie mięsa nadal jest twarde, piecz je jeszcze przez kilkanaście minut.
  5. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij je z piekarnika. Kacze mięso powinno łatwo odchodzić od kości (innym sposobem na miękkie kacze mięso jest pieczenie je w piekarniku w 190°C przez 1 godzinę, a następnie duszenie w bulionie i w białym winie przez kolejną godzinę).
  6. Po upieczeniu mięsa oddzielamy je od kości i kroimy w grube paski.
  7. Wszystkie warzywa podane w liście składników pokrój w wąskie paseczki, a grzybki Mun namocz w wodzie.
  8. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu (zalej na kilka minut gorącą wodą).
  9. Kiedy makaron ryżowy będzie miękki, pokrój go na krótsze nitki.
  10. Naleśniki ryżowe umieść - płat po płacie - w misce z ciepłą wodą na kilka sekund, aby zmiękły.
  11. Zwilżony płat ryżowy umieść na desce lub macie i na środku układaj kacze mięso oraz pokrojone warzywa. Naleśniki ryżowe zawijaj jak krokiety lub sajgonki.
  12. W woku rozgrzej tłuszcz.
  13. Przygotowane naleśniki smaż w woku na dobrze rozgrzanym tłuszczu (kładź je najpierw od strony łączenia, aby się nie rozpadły podczas smażenia).
  14. Usmażone naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  15. Grzyby Mun odsącz wody i przełóż na deskę lub duży talerz.  Obok połóż makaron ryżowy i przygotowane naleśniki.
  16. Do naleśników przygotuj ulubiony sos, polecamy jogurtowy z dodatkiem świeżej kolendry.