Sałatka ziemniaczana


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • 2 spore ogórki kiszone
  • pół pęczka rzodkiewek
  • połowa cebuli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół pęczka koperku

Sałatki ziemniaczanej chyba nie trzeba nikomu przedstawiać?. Gości na naszych stołach przy wielu okazjach i jest ikoną polskiej kuchni z czasów PRL-u. Chociaż w większości domów przygotowywana jest z tych samych składników, to zazwyczaj nie ma dwóch, które smakują identycznie – i to jest w niej najlepsze! Nasz przepis na tę pyszną sałatkę ziemniaczaną to tylko sugestia – sam zdecyduj o jej finalnej wersji.

Przepis na: Sałatka ziemniaczana

  1. Ziemniaki obierz i włóż do garnka z zimną wodą. Postaw na palniku i ugoruj do miękkości. Gdy zacznie się gotować dopraw solą.
  2. W osobnym rondlu umieść jajka i również zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli i ugotuj na twardo.
  3. Z ugotowanych ziemniaków odlej wodę i odstaw aby ostygły. To samo zrób z jajkami.
  4. Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę
  5. Ogórki i rzodkiewki pokrój w półplasterki.
  6. Cebule posieka w drobną kostkę.
  7. Wszystkie warzywa wrzuć do jednej miski.
  8. doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
  9. Koperek drobno siekaj.
  10. W osobnej miseczce zmieszaj jogurt, śmietanę i koperek. Dokładnie wymieszaj i dodaj do warzyw.
  11. Sałatkę wymieszaj i rozłóż porcje w mniejszych salaterkach. Z wierzchu dekoruj ćwiartkami obranych i pokrojonych jajek