Bliny z paluszkami krabowymi


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Bliny ziemniaczane

  • 500 g ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 surowe jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 cytryna
  • oliwa do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • Dodatki

  • 1 opakowanie serka chrzanowego
  • 5 gałązek koperku
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 1 mały ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • seler naciowy
  • 1 małe opakowanie wędzonego łososia
  • 165 g/mały kubeczek jogurtu naturalnego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek do ziemniaków lub malakser
  • mikser

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz przygotować bliny w formie przekąsek na imprezę (fingerfood), zwróć uwagę na wielkość placuszków. Odmierzaj mniejsze ilości masy podczas smażenie np. na małej łyżeczce. Pamiętaj również o ilości dipów i dodatków na blinach, warto dać ich nieco mniej, aby goście nie mieli problemów z ich zjedzeniem bez pomocy sztućców.

Placki ziemniaczane każdy zna. Dziś przedstawiamy ich nowa odsłonę - bliny ziemniaczane! Do podstawowego przepisu na bliny dołączamy 2 propozycje dipów, z którymi możecie podać placuszki. Nasze bliny przygotowaliśmy z wędzonym łososiem, koperkiem i kawiorem, Ty wybierz swoje ulubione dodatki!

Przepis na: Bliny z paluszkami krabowymi

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do garnka z zimną wodą i dodaj szczyptę soli.
  2. Gotuj na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i zostaw na kilka minut, aby ostygły.
  4. Przecedzone i ostudzone ziemniaki zmiksuj lub ubij tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree.
  5. Do osobnej miski wbij białka z dwóch jajek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  6. Do puree ziemniaczanego dodaj ubite białka, mąkę, szczyptę pieprzu oraz około 50 ml śmietany.
  7. Całość delikatnie wymieszaj i sprawdź czy masa jest wystarczająco słona, jeśli nie - dodaj szczyptę soli.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę smaż na niej niewielkie placuszki (porcje odmierzaj za pomocą łyżki).
  9.  Placuszki smaż równomiernie z dwóch stron, a kiedy będą już zarumienione przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Pozostałą śmietanę ubij za pomocą miksera.
  11. Do osobnej miseczki przełóż serek chrzanowy, dodaj kilka kropel soku z cytryny i powoli dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
  12. Paluszki krabowe pokrój ukośnie, a seler i czerwoną cebulę w drobne słupki. Dodaj jogurt naturalny, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  13. Na połowę usmażonych placuszków wyłóż sos chrzanowy, a na resztę dip krabowy i wędzonego łososia.
  14. Do moich blinów dodałam jeszcze kawior i mieszankę kiełków, całość udekorowałam koperkiem.