Placuszki z dyni i cukinii


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 280 g dyni
  • 140 g cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 surowe jajka
  • 6 łyżek mąki
  • olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka do warzyw
  • ręcznik papierowy

Korzystajmy z darów jesieni! Te apetyczne i kolorowe placuszki to świetny sposób, aby przemycić trochę warzyw do jadłospisu dzieciaków.

Przepis na: Placuszki z dyni i cukinii

  1. Dynię umyj, obierz i usuń pestki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odważ 280 g.
  2. Cukinię umyj, jeśli ma duże pestki - usuń je. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odważ 140 g, przełóż do miski. Posól, wymieszaj i poczekaj, aż cukinia puści soki.
  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru soku.
  4. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Do dużej miski przełóż marchew, cukinię i dynię. Dodaj czosnek, surowe jajka, mąkę, imbir, kurkumę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  8. Łyżką nakładaj placuszki o grubości 0,7-1 cm. Smaż na złocisty kolor z obu stron.
  9. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.